Folded Lampshade: economische zelfstandigheid voor Indiase gemeenschap

De ‘Folded Lampshade’, een uitvouwbare papieren lampenkap, is het nieuwste product van het samenwerkingsverband van de Nederlandse ontwerper Pepe Heykoop en de Tiny Miracle Foundation. Na de Paper Vase Cover is dit het tweede design van Heykoop dat in India wordt geproduceerd en inmiddels 90 vrouwen aan een vast inkomen voor hun gezin helpt.

Lampenkap van gecoat papier

De Folded Lampshade is een uitvouwbare lampenkap die is gemaakt van gecoat papier, plat is verpakt in een envelop en heel eenvoudig in elkaar te zetten is. Eenmaal uitgevouwen komt er een zekere spanning op het papier te staan, wat zorgt voor een fascinerende, strakke vorm. De Folded Lampshade is er in vijf verschillende kleuren: groen, grijs, geel, rood en wit.

Eerlijke productie in Mumbai

Na de Paper Vase Cover is de Folded Lampshade het tweede ontwerp van de Nederlandse ontwerper Pepe Heykoop voor de Tiny Miracles Foundation. Deze stichting helpt sinds 2011 een letterlijk straatarme gemeenschap van zo’n 700 mensen in het red light district van Mumbai in India bij het verbeteren van hun levensstandaard. De basis hiervoor is het creëren van een vaste bron van inkomsten. Dit is gerealiseerd door de productie van eenvoudige, met de hand te maken designartikelen die gemakkelijk te transporteren zijn. De opvouwbare Paper Vase Cover en nu ook de Folded Lampshade zijn daarom speciaal hiervoor door Pepe Heykoop ontwikkeld.

Vast inkomen

In de werkplaats van Tiny Miracles Foundation werken inmiddels 90 vrouwen, die hiermee een vast inkomen op het niveau van de Indiase middenklasse voor hun gezinnen genereren. Daarnaast zorgt de stichting voor onderwijs voor de kinderen, een opleidingsprogramma voor de volwassenen en medische zorg voor de hele gemeenschap. Het doel van Tiny Miracles is om in 2020 de armoedecirkel van de 700 Pardeshi te hebben doorbroken, zodat de hele gemeenschap economisch zelfstandig is.

Een prachtig product met een nog mooier verhaal, dat nu verkrijgbaar is in de eco & fair webshop MoreThanHip voor € 38,-. De verzending is gratis. www.morethanhip.nl.

Redactie
Wereld van Culturen kijkt voorbij grenzen en haalt de wereld voor je dichterbij. Je mondiaal verbonden voelen, een gevoel dat we willen overbrengen. Wat doet het met je als je het narratief, het verhaal, van iemand leert kennen? Zou dat je perspectief veranderen? Vergroot het je empathie? Zouden we door het kennen van het narratief van een ander meer tot elkaar kunnen komen?