Review fotoboek van Fotofabriek: je foto’s naar de andere kant van de wereld

Review Fotofabriek

We kennen het allemaal: het digitale fotoboek. Het is niet nieuw meer en er zijn inmiddels ontelbaar veel aanbieders. Hoe maak je dan een keuze? In dit artikel schrijf ik over mijn ervaring met Fotofabriek, waar ik onlangs een prachtig fotoboek heb mogen maken. 

Opsturen naar Suriname

Misschien wat ouderwets, maar tot nu toe maakte ik mijn fotoboeken altijd met de hand. Ik drukte een selectie foto’s af, (ver)knipte ze, plakte ze, schreef en stempelde en creëerde zo steeds een uniek boek. Een mooi excuus ook voor een nieuw knutselproject. Mijn moeder maakt al jaren prachtige digitale fotoboeken en ik wil dat al een tijdje proberen. Daar kwam nog een praktische overweging bij: ik woon namelijk in Suriname en heb hier niet alle (knutsel)spullen tot mijn beschikking, die ik in Nederland had. Bovendien worden hier geen digitale fotoboeken gedrukt. Fotofabriek liet echter weten dat mijn boek per post naar Suriname opgestuurd kon worden! Ideaal dus om mijn eerste digitale fotoboek te maken.

Het onderwerp van mijn fotoboek is de eerste vakantie met mijn (Surinaamse) vriend. We zijn in 2018 naar Nederland geweest en dat was zijn eerste bezoek aan mijn geboorteland. Een bijzondere ervaring, omdat ik dit keer meemaakte hoe iemand anders mijn land en mijn cultuur voor de eerste keer ervaart. We hebben een korte, maar heerlijke tijd doorgebracht in Nederland. Reden genoeg dus om het vast te leggen in een fotoboek. Het is bovendien zonde om alle foto’s zomaar op de laptop te laten staan, waar niemand ze ooit meer bekijkt. Dat herkennen jullie vast wel. Een fotoboek pak je nog wel eens uit de kast. 

Review Fotofabriek

Online of met Fotofabriek Software

Via de website koos ik voor een hardcover A4 fotoboek met 24 pagina’s. Er zijn twee opties om het boek te maken: online of via een programma, dat je op je computer downloadt. Vanwege het niet altijd even betrouwbare internet hier koos ik voor de tweede optie (die overigens ook door het bedrijf wordt aanbevolen). Toch bleek je ook voor die optie internet nodig te hebben. Toen het programma op de computer stond, kon ik direct aan de slag. Hoewel het programma soms wat traag is (dit kan ook met mijn internetverbinding te maken hebben) en je wat geduld moet hebben voor je aanpassingen verwerkt zijn, heeft het ontzettend veel opties om je boek zo uniek en persoonlijk mogelijk te maken.

Je kan werken met of zonder templates, je kan je foto’s bewerken, tekst toevoegen en nog veel meer. Het was leuk om met al deze opties te spelen: digitaal hoeft het maken van een fotoboek geen minder creatief proces te zijn! Ik print bovendien geen overbodige foto’s meer uit, waardoor het ook nog eens beter is voor het milieu en dat terwijl ik veel meer foto’s in mijn boek heb kunnen verwerken dan ik ooit handmatig heb gedaan (en dat in minder tijd).

Review Fotofabriek

Tastbare herinnering

Het grootste voordeel voor mij is dat ik het vanuit Suriname online heb kunnen bestellen en dat het product aan de andere kant van de wereld werd bezorgd. Hoewel de verwerking door de post in Suriname niet zo vlot verliep, was het boek binnen een week al in het land. Ik ben erg tevreden met de kwaliteit: alle foto’s zijn prachtig afgedrukt, zowel op de kaft als op de bladzijdes. Of er nu één foto of veel verschillende foto’s op twee pagina’s staan, het is allemaal even scherp. Ik heb nu een mooie tastbare herinnering in de kast staan.  

Dus ook voor iedereen, die niet in Nederland woont en in zijn/haar thuisland niet/nauwelijks opties heeft om zijn/haar foto’s (digitaal) te verwerken is Fotofabriek een goede keuze om je herinneringen vast te leggen in een kwalitatief goed fotoboek.

Ook je eigen fotoboek maken bij de Fotofabriek? Bezoek dan de website van Fotofabriek!

Laura van Heun
Laura heeft een passie voor alles wat 'anders' is en deelt graag haar kennis en inzichten met anderen. Tijdens haar studie Culturele Antropologie en Ontwikkelingsstudies heeft ze onderzoek gedaan in Ghana en Suriname. Daarna heeft ze ruim 2.5 jaar in Suriname gewoond en gewerkt, in de toerisme sector en als allround (project) management consultant. Inmiddels is Laura terug in Nederland en werkt ze als veranderkundige in de publieke sector, ook in dit werk staat cultuur weer centraal. Daarnaast blijft ze schrijven over wat haar opvalt en bezig houdt. Bezoek haar blog op lauravanheun.wordpress.com.