GivingTuesday: Reactie op Black Friday en Cyber Monday

GivingTuesday is in 2012 ontstaan in de Verenigde Staten. De beweging is een reactie op Black Friday en Cyber Monday, de ultieme koopjesdagen waarin Amerikanen, vaak letterlijk, winkels bestormen om te kunnen profiteren van flinke kortingen. Dit jaar valt GivingTuesday op dinsdag 28 november.

De initiatiefnemers van GivingTuesday willen iets tegenover deze vorm van overconsumptie stellen, een dag die mensen bewust maakt en mensen mobiliseert voor anderen.

Wereldwijde geef-beweging

Binnen enkele jaren is GivingTuesday is uitgegroeid tot een wereldwijde geef-beweging en heeft inmiddels over de hele wereld navolging gekregen. Zo waren er in 2021 bijvoorbeeld in meer dan 80 landen GivingTuesday-campagnes, variërend van Puerto Rico en Costa Rica in Zuid-Amerika tot aan Liberia en Kenya in Afrika en Pakistan en India in Azië. In 2020 waren er in meer dan 70 landen GivingTuesday-campagnes. Op dit moment is de beweging actief in 90+ landen.

De beweging gaat niet alleen over doneren en geld inzamelen. Ook met een actie als het doen van vrijwilligerswerk, voorlezen, boodschappen doen voor een ander, goederen inzamelen en meer doe je mee aan de geef-beweging.

Wil je meer weten of meedoen? Bezoek dan de website www.givingtuesday.nl. Daar vind je ook een overzicht van initiatieven die dit jaar in Nederland meedoen. Via de website zijn op dit moment 29 initiatieven aangemeld. Zo kun je geld doneren voor dieren in Gaza en de Westbank, of als (hobby-) fotograaf meedoen met #GivingPhoto van World Press Photo, GivingTuesday en talloze fotografen wereldwijd die de handen ineen slaan voor een online solidariteitstentoonstelling.

Afbeelding: GivingTuesday.

Redactie
Wereld van Culturen kijkt voorbij grenzen en haalt de wereld voor je dichterbij. Je mondiaal verbonden voelen, een gevoel dat we willen overbrengen. Wat doet het met je als je het narratief, het verhaal, van iemand leert kennen? Zou dat je perspectief veranderen? Vergroot het je empathie? Zouden we door het kennen van het narratief van een ander meer tot elkaar kunnen komen?