African Diaspora Performing Arts Festival 2023: Slavery and Resistance

Op 25 & 26 november 2023 presenteert Untold in samenwerking met Black Harmony en Eternity percussion een weekend van het African Diaspora Performing Arts Festival (ADPAF) in Rotterdam. Een programma vol dans- en muziekvoorstellingen in Theater Zuidplein en Lantaren Venster.

Het thema voor dit jaar, Slavery and Resistance, staat in het teken van het Herdenkingsjaar Slavernijverleden 2023. Dit thema werpt een licht op de onmenselijke misdaden tegen de mensheid tijdens de periode van de Trans-Atlantische slavernij. Binnen het festival zijn er verschillende nationale en internationale voorstellingen te zien waarmee vertelde en onvertelde verhalen uit die tijd worden belicht en de doorwerking daarvan.  

Muziek- en dansvoorstelling Kormantse van Untold & Black Harmony  

In theater Zuidplein wordt de uitgebreide versie van de voorstelling Kormantse van Untold en Black Harmony gespeeld. In het voorprogramma staat de productie Rebuild – over het vinden van je plek in de wereld, het begrijpen van het verleden om een betere toekomst te bouwen – van World of Afro onder leiding van Precious Alvares.  

De voorstelling Kormantse begint in het Kormantse gebied in het huidige Ghana. Tijdens de Trans-Atlantische slavernij ging men hier in verzet met onder andere strategie en spirituele kracht vanuit dit gebied. Vandaag de dag kennen we binnen de Afro-Surinaamse Winti de entiteit Kromanti. Waar komt deze entiteit vandaan en hoe is het tijdens het verzet in het Caribisch gebied ingezet? Tijdens Kormantse kom je erachter wat we weten over de Kromanti winti.  

Film over BONI in LantarenVenster  

Op zondag 26 november 2023 is een film van filmmaker Gregory Macosi te zien over Surinaamse volksheld Boni in LantarenVenster.  Boni was een vrijheidsstrijder tijdens de slavernij in Suriname. Hij heeft in de bossen van Suriname gevochten tegen de Nederlandse koloniale machthebbers. Voorafgaand geeft de filmmaker een keyote speech en na afloop vindt er een zaalgesprek plaatst en een muzikaal optreden van.  

Meer informatie: untold.nl.

Redactie
Wereld van Culturen kijkt voorbij grenzen en haalt de wereld voor je dichterbij. Je mondiaal verbonden voelen, een gevoel dat we willen overbrengen. Wat doet het met je als je het narratief, het verhaal, van iemand leert kennen? Zou dat je perspectief veranderen? Vergroot het je empathie? Zouden we door het kennen van het narratief van een ander meer tot elkaar kunnen komen?