Correctbook wil voor 1 miljoen kinderen wereldwijd oneindig schrijfmateriaal

Correctbook
Correctbook

Er zijn maar liefst 250 miljoen kinderen die niet leren lezen en schrijven. Deze kinderen zitten op school, krijgen les, maar hebben geen schoolmateriaal tot hun beschikking. De ontwikkeling van deze kinderen gaat hierdoor moeilijk.

Dit probleem verdient meer aandacht. Zeker gezien het feit dat wereldwijd bijna één miljard mensen laaggeletterd zijn. ‘Het grote probleem is niet langer een locatie, want dat blijft 40 jaar staan als het er eenmaal is. Maar pen en papier moeten steeds opnieuw aangevuld worden,’ aldus eigenaar van Correctbook Sam van Tol.

Schrijven zonder papier valt niet mee 

Eigenaar Sam van Tol was in 2015 op studiereis in Zuid-Afrika. Daar werd hij geconfronteerd met de grootste kink in de Zuid-Afrikaanse educatieve kabel: analfabetisme. ‘Het trok direct mijn aandacht. In scholing en onderwijs wordt gelukkig wel geïnvesteerd, zelfs in armere landen. Echter, er is een flink tekort aan geschikt schoolmateriaal. Schrijven zonder papier valt niet mee. Vol inspiratie keerde ik terug naar Nederland, met als doel om een oplossing voor dit probleem te vinden!’

Herbruikbaar notitieboek 

Elk probleem verdient een oplossing. Van Tol: ‘Ik heb drie jaar geleden een notitieboek ontwikkeld dat oneindig lang meegaat en hergebruikt kan worden.’ Een Correctbook is een soort whiteboard, maar met dezelfde schrijfervaring als schrijven op papier. Maar dan uitwisbaar.

Stationerymerk met een missie

Correctbook noemt zichzelf het meest opkomende stationerymerk met een missie. De afgelopen drie jaar heeft Correctbook een merk opgebouwd in Europa. Hier verkoopt het bedrijf haar duurzame schrijfwaar en vervolgens doneert Correctbook haar schrijfwaar aan educatieprojecten in Zuid-Afrika.

Het relatief jonge bedrijf is afgelopen 4 september, op duurzame dinsdag, uitgeroepen tot sociale innovatie van het jaar 2018 in de tweede kamer. Staatsecretaris Stientje van Veldhoven feliciteerde het bedrijf en beloofde Van Tol om samen met minister van ontwikkelingssamenwerkingen, mevrouw Kaag, om tafel te gaan. Van Tol vertelt: ‘Wij worden gedreven door een missie. Wij doen er alles aan om die missie te behalen en 1 miljoen kinderen van oneindig uitwisbaar schrijfmateriaal te voorzien. Deze gedrevenheid wordt nu opgepakt, zelfs in de tweede kamer. Dat is mooi om te zien. De producten zijn ook op steeds meer plekken te verkrijgen.’

Impact in Afrika

Correctbook heeft tot nu toe met haar omzet voor meer dan 12.000 kinderen oneindig schrijfwaar opgehaald. Om hun 1-miljoen missie te behalen, is er meer nodig volgens Van Tol. ‘Op dit moment zijn wij ons merk sterk in de markt aan het neerzetten, waardoor we steeds meer kunnen doneren. Daarnaast willen we ontwikkelingsorganisaties overtuigen van onze producten. Als er een school gebouwd wordt, waar dan ook ter wereld, dan moeten de kinderen op die school een oneindig schrijfpakket kunnen krijgen. Daar gaan we voor.’

Correctbook

Geïnspireerd geraakt? Er zijn vele soorten correctbooks. Neem eens een kijkje op www.correctbook.nl.

Redactie
Wereld van Culturen kijkt voorbij grenzen en haalt de wereld voor je dichterbij. Je mondiaal verbonden voelen, een gevoel dat we willen overbrengen. Wat doet het met je als je het narratief, het verhaal, van iemand leert kennen? Zou dat je perspectief veranderen? Vergroot het je empathie? Zouden we door het kennen van het narratief van een ander meer tot elkaar kunnen komen?