Eerste Fairtradestraat van Nederland

De landelijke Fairtrade Week is vorige week in Gouda ingeluid met de lancering van de allereerste Fairtradestraat in Nederland. Nergens anders bevinden zich zoveel officiële fairtradewinkels zo dicht bij elkaar.  

In het Groenendaalkwartier in Gouda zijn 11 fairtradedeelnemers gevestigd; winkels die voldoen aan de eisen van de Stichting Fairtrade Gemeente Nederland. Gouda is sinds 2011 een Fairtrade Gemeente, een titel die aangeeft dat winkels, horeca, bedrijven, organisaties, inwoners en de lokale overheid samen werken aan meer eerlijke handel. Zo worden boeren en producenten in ontwikkelingslanden in staat gesteld om zelf hun levensomstandigheden te verbeteren en te bouwen aan een toekomst voor hun bedrijf, familie en omgeving. 

De Fairtradestraat

Van Fairtrade food tot non-food, in de Goudse Fairtradestraat allemaal te vinden. Zo zit op Lange Groenendaal 112 Edelsmid FB. Deze edelsmid werkt met Fairtrade goud en zilver en met gerecyclede grondstoffen die worden ingeleverd door klanten. Op Lange Groenendaal 97 vind je Inspiratiewinkel Eressëa. Deze inspiratiewinkel verkoopt veel fairtradeproducten en is bewust bezig met duurzaamheid, gezondheid en natuur. Bakkerij Van den Berg op Lange Groenendaal 32 verwerkt fairtradeproducten. Te zien is hoe siroopwafels worden gebakken. 

Dan heb je nog Terre des Hommes op Lange Groenendaal 55. Hier worden tweedehands artikelen verkocht, ter ondersteuning van de strijd tegen kinderarbeid. De winkel wordt gerund door vrijwilligers, die Fairtrade koffie en thee schenken. Bij House of Goods  op Lange Groenendaal 80 vind je artikelen die goed zijn voor mens en planeet. Koffiebonen worden er zelf gebrand en ingekocht bij een Fairtrade koffiemakelaar en de 100 soorten thee zijn allemaal biologisch. Dan heb je nog Karakter op Lange Groenendaal 49. Deze winkel verkoopt Fairtrade kleding, schoenen en accessoires ‘omdat we graag willen meehelpen om de wereld beter te maken’. 

De Wereldwinkel op Lange Groenendaal 38 is al 35 jaar een begrip in Gouda. De opbrengst van de verkoop komt ten goede aan de producenten. Puur op Naaierstraat 4 is een Chocoladeatelier die werkt met Fairtrade chocolade. Dat maakt het verschil in smaak, voor een eerlijke prijs. Lunchcafé Curcuma op Korte Groenendaal 21 is het eerste volledig vegetarische lunchcafé van Gouda. De eigenaresse schenkt graag Boliviaanse koffie of een Fairtrade Numi-thee. Dan vind je nog Gouda Lijsten op Lange Groenendaal 34. Zij werken met West-Europese of Noord-Amerikaanse materialen, verkregen door verantwoorde bosbouw, zonder kinderarbeid en duurzaam. Vervolgens heb je op Lange Groenendaal 99 de Natuurwinkel. Hier vind je vele Fairtrade en biologische producten met oog voor natuur, mens en dier.

Meer informatie over Fairtradegemeente Gouda en de Fairtradestraat vind je op www.fairtradegemeentegouda.nl.

Redactie
Wereld van Culturen kijkt voorbij grenzen en haalt de wereld voor je dichterbij. Je mondiaal verbonden voelen, een gevoel dat we willen overbrengen. Wat doet het met je als je het narratief, het verhaal, van iemand leert kennen? Zou dat je perspectief veranderen? Vergroot het je empathie? Zouden we door het kennen van het narratief van een ander meer tot elkaar kunnen komen?