Er is veel solidariteit met vluchtelingen de komende tijd. En dat is hard nodig ook.

Syrische vluchtkinderen in hun kamp in Atmeh, 2012

In aanloop naar Wereldvluchtelingendag op 20 juni kom ik veel activiteiten tegen om solidariteit met vluchtelingen te tonen. Dat is hard nodig, zeker nadat de Europese ministers van Asiel en Migratie het eens geworden zijn over belangrijke asiel- en migratiewetten. Met de migratiedeal is het mogelijk om mensen en gezinnen op te sluiten na aankomst in Europa en terug te sturen naar een land waar ze doorheen gekomen zijn, waarbij de kans groot is dat dat een land is waar mensenrechten geschonden worden. En dat is hard. Keihard. Vergeten we hierbij niet iets? Want wij zijn allen mens.

En daarom is het fijn dat juist nu Wereldvluchtelingendag nadert, er tal van initiatieven zijn om licht te werpen op de rechten en dromen van vluchtelingen en migranten.

Week van de Vluchteling

Stichting Vluchteling organiseert de Week van de Vluchteling. ‘Gevlucht voor geweld, nergens welkom en niet weten wat de toekomst brengt. Dat is de realiteit voor miljoenen mensen op de vlucht. Hulp is keihard nodig. En jij kan iets doen,’ vertellen ze op hun website. Je kunt met hen samen aan de slag om uit te dragen dat jij een warm hart voor vluchtelingen hebt. Van 12 tot en met 18 juni kun je zelf een actie starten, een vluchteling sponsoren of zelf sponsors zoeken. Zo lees ik dat de Van Reenenschool in Bergen elk jaar een sponsorloop houdt en dat ze dit jaar de slachtoffers van de aardbeving en oorlog in Syrië steunen. Want er zitten veel Syrische kinderen op school. ‘VreemdeValutaVoorVluchtelingen’ zamelt al vanaf 2001 geld in voor goede doelen. En deze week zal dat voor vluchtelingen zijn. En op 17 juni, voorafgaand aan de Nacht van de Vluchteling, lopen ze in Dordrecht een mooie wandeltocht, georganiseerd door de diaconie van de Grote Kerk Gemeente.

Weet jij al wat je op touw gaat zetten? Voor meer info, het sponsoren van acties of zelf een actie op poten te zetten, bezoek de actiesite van Stichting Vluchteling.

Nacht van de Vluchteling

Ondertussen de veertiende editie van de Nacht van de Vluchteling! Je las er hierboven al kort wat over. Van 17 op 18 juni kun jij stappen zetten voor vluchtelingen. Stichting Vluchteling vraagt samen met jou aandacht voor mensen op de vlucht. En daarmee halen jullie geld op voor wereldwijde acute noodhulp.

Er zijn op dit moment nog een paar plekken beschikbaar. En anders kun je je alvast voorinschrijven voor komend jaar. Of een deelnemer sponsoren. Want zo wordt het geld ingezameld. En die pot staat al op bijna € 850.000! Daar kan nog wel meer bij 🙂

Meer vind je op nachtvandevluchteling.nl.

Kop koffie drinken

Van 15 t/m 20 juni organiseert VluchtelingenWerk Nederland ‘Bakkie Doen?’ Op verschillende plekken in het land kunnen jij en vluchtelingen een kop koffie drinken samen. Dit jaar staat in het teken van #deeljedromen, waarin jij de dromen, verhalen en ervaringen in Nederland van vluchtelingen kunt leren kennen.

Meer lees je op vluchtelingenwerk.nl/nl/bakkie-doen

MOVE protest

Op 18 juni kun stáán voor de rechten van vluchtelingen en migranten op de Dam in Amsterdam. Georganiseerd door MiGreat vindt deze dag het MOVE protest plaats, tegen de ongelijke behandeling van migranten op basis van nationaliteit, ras en klasse. Tegen het schenden van de meest basale mensenrechten van asielzoekers en ongedocumenteerde mensen. Voor bewegingsvrijheid en voor gelijke behandeling van elk mens.

Hier lees je meer over de demo.

Dounia op NPO 3

Zelf ga ik met mijn zoontje van 6 op zondag 18 juni voor de tv zitten. NPO Zapp zendt namelijk Dounia uit, een programma dat een stem geeft aan kinderen die oorlog en vluchtelingensituaties hebben meegemaakt.

De animatie, met daarin poëzie verwerkt, gaat over Dounia en haar grootouders. Zij moeten vanwege de oorlog in Syrië op zoek naar een nieuwe plek om te wonen. Onderweg ontmoet het meisje allerlei nieuwe mensen en komt ze voor een grote uitdaging te staan. Dounia is een Canadese animatie, geregisseerd door Marya Zarif en André Kadi. De Nederlandse stemmen zijn ingesproken door Sabri Saad El Hamus, Asma Meyada, Mouna Laroussi en Khadja Skakni (Bron: ANP).

Ik vind het heel belangrijk om mijn zoon solidariteit voor vluchtelingen mee te geven. Het is één van die onderwerpen waar ik echt op aan ga. Ik hoop dat hij deze waarde meeneemt, zoals zijn mama ook doet, en dat Dounia kan helpen die boodschap over te dragen.

Dounia kun jij ook kijken op 18 juni om 16.50 uur op NPO 3.

Petitie van DeGoedeZaak

Bij DeGoedeZaak zijn ze erg ongerust over de recente ontwikkelingen rond de opvang van vluchtelingen in Nederland. Hoe extreemrechts het debat steeds meer dreigt te kapen, waar de VVD in mee gaat. Suggesties om ‘instroom te beperken’ door deze partijen. De positieve reacties van het CDA en de VVD op het plan om minderjarige vluchtelingen vast te zetten aan de buitengrenzen van Europa. Er wordt voorbij gegaan, zeggen ze, dat het om mensen draait. DeGoedeZaak stelt dat de asielcrisis een gecreëerde crisis is en roepen met hun bondgenoten op om menswaardige opvang voor vluchtelingen de standaard te laten zijn.

Je kunt hun petitie hier tekenen.

20 juni – Wereldvluchtelingendag

Ieder jaar viert de wereld Wereldvluchtelingendag op 20 juni. Dit jaar staat in het teken van oplossingen voor vluchtelingen en de kracht van inclusie. Zo lees je op de website van UNHCR – de VN-vluchtelingenorganisatie – dat we ‘allemaal meer kunnen doen om vluchtelingen meer hoop – en meer kansen – te geven. Het opnemen van vluchtelingen in de gemeenschappen waar ze veiligheid hebben gevonden na het ontvluchten van conflict en vervolging, is de meest effectieve manier om hen te ondersteunen bij het hervatten van hun leven en hen in staat te stellen een bijdrage te leveren aan hun gastgemeenschap.’  Er zijn op dit moment meer dan 100 miljoen mensen op de vlucht. UNHCR heeft nog niet eerder zo’n hoog aantal mensen op de vlucht vastgesteld.

Wereldwijd zijn er evenementen ter ondersteuning van vluchtelingen. Voor meer info en activiteiten, bezoek je de website van UNHCR.

Het hele jaar door solidair in Harderwijk

Dat het anders kan en solidair met vluchtelingen wordt samengeleefd, lees je ook in het artikel op One World: Hier zijn ze wél trots op ‘hun’ azc, dat ik onlangs las. En dat gaat over het azc in Harderwijk. Mijn woonplaats. En ja, ik woon er vlakbij en ja, ik ben trots op het azc. Lees het artikel voor eens een positief bericht over azc’s, en check ook de cijfers over hoeveel overlast er nu werkelijk vanuit een azc komt. Spoiler: dat ligt niet zo hoog als je zou denken door de huidige berichtgeving. Punt van aandacht blijft wel de privacy van asielzoekers (al lees je in het artikel dat op andere locaties minder privacy wordt ervaren) en psychosociale hulp aan hen.

Afbeelding: Twee Syrische jongetjes die met hun familie uit Idlib zijn gevlucht, in hun kamp in Atmeh, Syrië. Foto komt uit 2012, door Freedom House op Flickr met Creative Commons licentie Attribution 2.0 Generic.

Anne-Jitske van Daalen
Als klein meisje groeide Anne-Jitske op in een piepklein dorpje, maar was vastberaden dat er meer in de wereld speelde dan alleen de dagelijkse beslommeringen in het plaatsje. Een grondbeginsel van haar overtuigingen was geschapen. Afgestuurd als Algemeen Sociaal Wetenschapper op multiculturalisme, houdt ze zich vandaag de dag bezig met het verbinden van mensen via culturele waardering en bewustwording van een mondiaal gevoel van verbondenheid middels Wereld van Culturen.