270 mensen gaan door de modder tegen moderne slavernij

Credit foto: IJM Mudraise - Fotograaf: Michael Terlouw Fotografie

Kinderen, vrouwen en mannen bevrijden die nu nog vastzitten in moderne slavernij. Dat is het doel van de 270 deelnemers die vandaag meedoen aan de Mudraise, een obstacle run door de modder voor het werk van International Justice Mission (IJM). Met de MudRaise willen de deelnemers aandacht vragen voor moderne slavernij én fondsen werven om mensen van slavernij te bevrijden.

Het sponsorgeld dat ze ophalen gaat naar het werk van IJM, een internationale organisatie die mensen bevrijdt van moderne slavernij en andere vormen van geweld. MudRaise maakt gebruik van het parcours van Mud Masters in Haarlemmermeer.

50 miljoen mensen in slavernij

Wereldwijd leven bijna 50 miljoen mensen in slavernij. MudRaise-deelnemers dragen bij aan de kosten van bevrijdingsoperaties en traumazorg. De afgelopen jaren bevrijdde IJM, in samenwerking met lokale overheden, ruim 85.300 kinderen, vrouwen en mannen uit situaties van geweld en slavernij.

Deelnemers kunnen zelf kiezen voor welk doel ze fondsen werven, bijvoorbeeld de strijd tegen slavernij in de Ghanese visindustrie of tegen seksuele uitbuiting van Filipijnse kinderen voor webcams.

Handdoek om tranen op te vangen

Tv-presentatrice Rachel Rosier is één van de deelnemers aan de MudRaise. Net als vorig jaar gaat zij, samen met collega-presentator Dwight van van de Vijver, door de modder voor het werk van IJM in de Filipijnen. Daar strijdt IJM tegen misbruik van kinderen voor de webcam.

‘Ik las over een chauffeur die werkt voor IJM,’ vertelt Rachel Rosier. ‘Hij heeft heel bizar werk. Want als kinderen worden bevrijd van online seksueel misbruik, dan komen ze bij hem in de auto terecht. Vaak huilend en krijsend. Dat is ongelofelijk aangrijpend. Dus hij heeft altijd een handdoek bij zich om zijn tranen op te vangen. Hij zei: ‘In deze handdoek kan ik al mijn tranen kwijt.’ Ik vond dat heel aangrijpend om te lezen. Ik dacht: wat is de wereld toch soms een afschuwelijke plek en hoe belangrijk is het werk van IJM.’

Je kunt nu nog deelnemers van de MudRaise sponsoren en zo bij te dragen aan de strijd tegen slavernij wereldwijd. Kijk voor meer informatie op www.mudraise.nl.

Credit foto: IJM Mudraise – Fotograaf: Michael Terlouw Fotografie.

Redactie
Wereld van Culturen kijkt voorbij grenzen en haalt de wereld voor je dichterbij. Je mondiaal verbonden voelen, een gevoel dat we willen overbrengen. Wat doet het met je als je het narratief, het verhaal, van iemand leert kennen? Zou dat je perspectief veranderen? Vergroot het je empathie? Zouden we door het kennen van het narratief van een ander meer tot elkaar kunnen komen?