De rijke tradities en gebruiken van de Omani

v.l.n.r. een traditionele khanjar, Omaanse dans, klederdracht Omani © Ministry of Heritage & Tourism Sultanate of Oman

Oman is een land waar oude tradities en gebruiken nog steeds springlevend zijn. Het is een plek waar gastvrijheid een manier van leven is en waar de geur van Omaanse koffie en dadels je verwelkomt bij elke ontmoeting. Traditionele kleding is hier een symbool van trots en de eeuwenoude khanjar is meer dan alleen een cultureel symbool.

Vijf belangrijke tradities en gebruiken van de Omani. 

Een kostbaar zwaard: khanjar

De khanjar, het traditionele dolkzwaard van Oman, is meer dan alleen een cultureel symbool en wapen. Het is een symbool van mannelijkheid en kracht. Oorspronkelijk werd de khanjar gebruikt door krijgers als bescherming, maar tegenwoordig wordt het gedragen als onderdeel van traditionele kledij bij speciale gelegenheden en ceremonies in een riem om het middel. Het wapen heeft een gebogen lemmet en een handvat versierd met zilveren of gouden ornamenten, soms zelfs met schitterende edelstenen. Tot op de dag van vandaag wordt de khanjar met de hand gemaakt, door ambachtslieden die het vak van hun voorouders hebben geleerd.

Hoewel de khanjar al eeuwenlang onderdeel is van de Omaanse cultuur, heeft het ook internationale erkenning gekregen. In 2014 werd de khanjar toegevoegd aan de UNESCO-lijst van cultureel erfgoed.

Betoverende klederdracht

Een ander belangrijk aspect van de Omaanse cultuur is de traditionele kledij, die zich onderscheidt door de kleurrijke en gedetailleerde ontwerpen. Voor mannen bestaat de traditionele kledij uit een witte dishdasha, een lang gewaad dat tot aan de enkels reikt. Deze wordt vaak gedragen in combinatie met de Kumma (een rond hoedje) of de Mussar (een tulband in veel verschillende kleuren). Tijdens feestelijke gelegenheden en ceremonies wordt de traditionele dishsdasha gedragen met een khanjar.

Voor vrouwen bestaat de traditionele kledij uit een abaya. Dit is een lang gewaad die het hele lichaam bedekt. De abaya wordt vaak gecombineerd met een hoofddoek; de hijab of de niqab. Als je rondreist door Oman zul je al snel zien dat de klederdracht voor vrouwen per regio verschilt. Om een beeld te krijgen van de traditionele kledij in Oman is een bezoek aan het Bait Al Zubair Museum in Muscat de moeite waard.

Kahwa, dadels en halwa

Een van de meest voorkomende manieren waarop Omani’s gasten verwelkomen, is door ze uit te nodigen in hun ‘majlis’, een kamer die elk typisch Omaans huis heeft om gasten te begroeten. Eenmaal plaatsgenomen op de comfortabele kussens krijgen gasten koffie met dadels en halwa, een zoete lekkernij gemaakt van honing, ghee en noten. Deze traditie is een teken van respect en waardering in de Omaanse cultuur. Het is ook gebruikelijk om een wierookbrander met olibanum klaar te zetten in de majlis, waardoor de kamer gevuld wordt met de unieke geur van wierook.

Ervaar het ritme van de cultuur

Een van de meest levendige aspecten van de Omaanse cultuur is de traditionele dans. Rahza is een van de bekendste traditionele dansen in Oman en wordt vaak opgevoerd tijdens feestelijke gelegenheden en festivals in het land. Mannen springen met zwaarden in de lucht, vangen ze op en voeren synchrone bewegingen uit op verschillende ritmes.

Een andere traditionele dans is de Al-Bar’ah. Deze dans wordt voornamelijk in het Dhofar-gebergte in het zuiden van Oman gedanst. Begeleid door lokale drums en fluiten zwaaien mannelijke dansers met hun khanjars boven schouderhoogte, terwijl ze verschillende dansbewegingen uitvoeren. Anders dan bij de Rahza, kunnen ook vrouwen deelnemen aan deze dans. Al-Bar’ah vertegenwoordigt de ridderlijke geest en gastvrijheid van de bedoeïenen. Daarnaast legt het de nadruk op thema’s als liefde en flirten.

Traditionele dhow

De traditionele dhow is al eeuwenlang een belangrijk onderdeel van de maritieme geschiedenis van Oman. Het Sultanaat van Oman staat bekend als de thuisbasis van ’s werelds beste dhow-bouwers en deze ambachtelijke vaardigheid wordt nog steeds van generatie op generatie doorgegeven, bijvoorbeeld in de kuststad Sur die beroemd is om zijn dhowbouwgemeenschap. Omaanse dhows worden voor verschillende doeleinden gebruikt, waaronder vissen, handel en transport. Dhows behoren tot de nationale trots van Oman.

Meer informatie voor het ontdekken van Oman, zie: www.experienceoman.om

Afbeelding: v.l.n.r. een traditionele khanjar, Omaanse dans, klederdracht Omani © Ministry of Heritage & Tourism Sultanate of Oman.

Redactie
Wereld van Culturen kijkt voorbij grenzen en haalt de wereld voor je dichterbij. Je mondiaal verbonden voelen, een gevoel dat we willen overbrengen. Wat doet het met je als je het narratief, het verhaal, van iemand leert kennen? Zou dat je perspectief veranderen? Vergroot het je empathie? Zouden we door het kennen van het narratief van een ander meer tot elkaar kunnen komen?