Straatkunst met een verschil

Detroit Michigan Mural © Visit The USA

Street art is niet meer weg te denken uit het dagelijkse straatbeeld. Van unieke graffiti tot kunstzinnige murals. Lokale kunstenaars drukken middels hun kunstwerken een stempel op de stad en brengen zo vaak maatschappelijke of politieke problemen onder de aandacht. Het is dan ook de manier om een plek en haar inwoners beter te leren kennen.

Hidden street art gems in de VS

Als er een land is waar je als street art liefhebber je hart kunt ophalen, dan is het wel in de Verenigde Staten. In de begindagen van hiphop was graffiti een vast onderdeel van de b-boys. Niet gek dat hiphop-pionier Fab 5 Freddy deze kunstvorm prees als een visuele pijler als brug tussen de New Yorkse buurten, waar de muziek werd geboren, naar de buitenwereld. Na New York begonnen kunstenaars in het hele land zich uit te drukken in metrotunnels en op gebouwen. Tegenwoordig gebruiken steden street art om buurten te verfraaien en de creativiteit van lokale artiesten aan te moedigen.

In Minneapolis, de stad van Prince wordt hiphop en graffitikunst omarmt. Denk aan de muurschilderingen in de wijk Whittier. Of iconen uit de jaren zestig, zoals Bob Dylan die is vereeuwigd op de kruising van Fifth Street en Hennepin Avenue. Nog zo’n plek waar het barst van de street art is Detroit. Een paar muurschilderingen die je in Detroit kunt vinden, zijn ‘Rise Up Tiger’ en ‘Fisher Canyon’, die herinneren aan klassieke hiphop-graffitistijlen. In Nashville vind je zelfs een heel kunstdistrict. Nashville Art biedt een app waarmee je op zoek kunt naar openbare kunst in de stad. Must-see kunstwerken: ‘Teresa’, een transparant schilderij aan de zijkant van een gebouw, en ‘Maybelle Carter’, een acrylschilderij van de countrymuzieklegende bij Carter Vintage Guitars.

Minneapolis-Minnesota-Mural-Bob Dylan-Citizen-2017-BrandUSA

Muurschilderingen in Saint-Nazaire

Wanneer je door de straten van Saint-Nazaire wandelt, waan je je in een waar openluchtmuseum. Van gigantische muurschilderingen, die gemaakt zijn door kunstenaars van over de hele wereld tot bijzondere tentoonstellingen op ongewone plekken.

Naast de kleurrijke muurschilderingen in Saint-Nazaire, vind je langs de monding van de Loire tussen Nantes en Saint-Nazaire, een verzameling van vierendertig werken van internationale kunstenaars. De permanente collectie genaamd: Estuaire, kun je het hele jaar door te voet, met de fiets of per auto bewonderen. Bijvoorbeeld de Jardin du Tiers Paysage van Gilles Clément en de Suite de Triangles van Felice Varini rondom de haven. Of Le pied, le pull-over et le système digestif van kunstenaars Daniel Dewar en Grégory Gicquel, die te bowonderen is op Place du Commando.

Ook voor kinderen is er street art in de straten van Saint-Nazaire: Saint-Nazaire’s ‘Oides’. Deze grappige, blauwe figuren verschuilen zich langs het kustpad van Saint-Nazaire, maar ook, in het stadscentrum en de haven. Ze zitten verstopt op de meest verrassende plekken.

Deze route brengt je langs de mooiste kunstwerken van Saint-Nazaire.

Angono Mural Street in Agono

De Filippijnse street art scene is jong, levendig en klaar om veel barrières in de kunstwereld te doorbreken. Filipino’s laten verhalen tot leven komen via straatkunst. De kleurrijke creaties op de muren zijn gedurfd en onbezonnen. Middels deze werken worden steeds meer lokale kunstenaars geïnspireerd om hun visie te realiseren, waardoor de gemeenschap blijft groeien.

In Angono op het eiland Luzon maak je kennis met de street art van de Filipijnen. Angono Mural Street bevat een reeks van muurschilderingen en gebeeldhouwde muren met beroemde schilderijen van de nationale kunstenaar Carlos Botong V. Francisco. Het kunstwerk beeld het landelijke leven langs de Doña Aurora-straat van Barangay Poblacion Itaas. Ook in de straten van Manilla behelzen bijzondere street art.

Een kleurrijke Cadillac ranch in Texas

Geen kleurrijke muurschilderingen, maar kunst gemaakt van auto’s. Een stukje omrijden van de iconische Route 66, tegenwoordig vervangen door de Interstate 40, is dit bijzondere kunstwerk van gekleurde Cadillacs te vinden. Op de Cadillac Ranch in Texas vind je tien, oude Cadillacs in het midden van een maïsveld. Half ingegraven en vol vrolijke kleuren is dit kunstwerk een bijzonder gezicht.

Dit kunstwerk is in 1974 begonnen als een kunstinstallatie door leden van de kunstenaarsgroep Ant Farm, maar vandaag de dag verandert het kunstwerk nog steeds dankzij bezoekers die voortdurend over het oppervlak schilderen. 

Afbeelding van Rosy via Pixabay

Kunst in de straten van Imty

In Oman vind je misschien niet heel veel kleurrijke muurschilderingen of graffiti, maar dat wil niet zeggen dat er helemaal geen straatkunst te vinden is. In de 300 jaar oude nederzetting Imty hebben lokale kunstenaars dit verlaten dorp nieuw leven ingeblazen.

De Omaanse schilder én directeur van de Omani Society for Fine Arts Maryam al Zadjali, heeft met haar ambitieuze project Immortalising the Archaeological Moments in Art het doel om Imty in zijn oude glorie te herstellen. Ze wil er een toeristische, artistieke en culturele bestemming van maken. Zo zijn er muren beschilderd met patronen en ontwerpelementen die op de deuren en ramen van het dorp te zien zijn, maar worden ook de vuilnisbakken door kunstenaars onder handen genomen.

House of Paint in Ottawa

In Ottawa vind je House of Paint, beter bekend als HoP. Deze lokale organisatie heeft de hiphop- en urban arts-scene van Ottawa de afgelopen 15 jaar naar een hoger niveau getild. Tijdens hun jaarlijks openluchtfestival in augustus, maken bezoekers kennis met het beste van de Canadese stedelijke kunst en cultuur. Verschillende battles, workshops en shows belichten graffiti, breakdance, spoken word, rap, DJ’s en MC’s uit de regio Ottawa en de rest van Canada.

Daarnaast werkt HoP samen met diverse organisaties in de stad, zoals het National Arts Centre. Met deze samenwerkingen wil men het bewustzijn over de voordelen van stedelijke kunsten te vergroten. De stad Ottawa moedigt graffitikunstenaars aan om te oefenen op drie speciale legale graffitimuren in de stad.

Bewonder de Half Rabbit in Porto

In de straten van Porto zie je verrassend veel street art. Van de typische Portugese azulejos tot bijzondere kunstwerken op muren, gebouwen en elektriciteitskasten. De Half Rabbit van kunstenaar Artur Bordalo in de wijk Vila Nova de Gaia bijvoorbeeld. Gemaakt van straatafval vind je dit konijn tegenover de wijnmakerij Quinta Santa Eufemia. De Portugese kunstenaar wil met zijn serie Big Trash Animals aandacht vragen voor de afvalproductie en de bedreiging die dit vormt voor de aarde.

Naast de Half Rabbit vind je in deze wijk, die vooral bekend staat om de porthuizen en het culturele centrum WOW nog veel meer kunstwerken.

Uitgelichte afbeelding: Detroit Michigan Mural © Visit The USA.

Redactie
Wereld van Culturen kijkt voorbij grenzen en haalt de wereld voor je dichterbij. Je mondiaal verbonden voelen, een gevoel dat we willen overbrengen. Wat doet het met je als je het narratief, het verhaal, van iemand leert kennen? Zou dat je perspectief veranderen? Vergroot het je empathie? Zouden we door het kennen van het narratief van een ander meer tot elkaar kunnen komen?