Nationaal Integratiediner 2014 – Samenkomen in diversiteit

Nationaal Integratiediner 2014

Diversiteit is geen bedreiging, maar juist een verrijking voor ons land. Dat ligt ten grondslag aan het Nationaal Integratiediner waarvan de vierde editie op donderdag 9 oktober aanstaande plaats zal vinden. Nog niet eerder was het aantal deelnemers zo groot: ruim 15.000 mensen van diverse etnische komaf zullen deze editie voor elkaar koken en samen eten.

‘Mensen verbinden + verschillen vieren = kansen vergroten’ luidt het motto van het Nationaal Integratiediner. Diverse locaties in Nederland zijn toneel van dit in 2011 door schoonmaakbedrijf Asito opgerichte event. Eten verbindt. Immers, uit voorgaande edities is naar voren gekomen dat velen enthousiast waren en verdraagzaamheid door multiculturele magen gaat.

Samenkomen in diversiteit

Op ruim 200 locaties valt dit jaar samen multicultureel te eten en de teller loopt nog steeds op. ‘Middels eten kunnen we samenkomen in diversiteit,’ laat initiatiefnemer Ron Steenkuijl, lid van de directie van schoonmaakbedrijf Asito, weten. ‘Bij Asito geloven we in de kracht van kleur.’

De afgelopen spanningen in de Nederlandse samenleving hebben geleid tot vragen bij de initiatiefnemers wat dat voor het integratiediner van dit jaar betekent. Maar juist daarom wil men uitgaan van positieve kracht. ‘Als bedrijfsleven kun je juist nu wat doen!’ geeft Steenkuijl passievol te weten.

‘Middels eten kunnen we samenkomen in diversiteit’ – initiatiefnemer Ron Steenkuijl

Integratie op de werkvloer

Asito telt ruim 10.000 werknemers waarvan zeker de helft van niet-autochtone komaf is. Het schoonmaakbedrijf merkte dat het harde integratiedebat van 2011 een behoorlijke impact had op haar werknemers met meer dan 100 verschillende nationaliteiten. Men besloot middels het integratiediner daar verandering in te brengen.  ‘Bedrijven die erin slagen de verschillen tussen mensen op een goede manier te benutten zijn creatiever, maken meer winst en hebben meer tevredenen gezonde werknemers,’ aldus Ron Steenkuijl.

Daar sluit Songul Alkan, Asito schoonmaakkracht van het jaar 2013,  zich helemaal bij aan. Vorig jaar heeft zij in Tilburg het initiatief genomen om bij Verbeeten Instituut Tilburg een integratiediner te organiseren. Enthousiast vertelt zij wat ze vorig jaar heeft gemaakt: ‘Baklava natuurlijk! Daarnaast gehakt opgerold in aubergine en gekookte courgettesalade. Een Nederlander had uiteraard gehaktballen gemaakt!’, laat ze met een speelse glimlach weten. Komende editie wil Songul het grootser aanpakken: ‘Er zullen dit jaar in het ziekenhuis allemaal kraampjes zijn waarvan elk kraampje een ander land symboliseert. We willen zoveel mogelijk patiënten bij het diner betrekken en hebben daarom de integratiediner-vlaggetjes al opgehangen. Wij zijn er al klaar voor!’, straalt ze.

Nationaal Integratiediner 2014Rechtsboven: Songul Alkan vertelt wat ze dit jaar gaat koken, linksonder: Ben Lachhab van Resto VanHarte en collega zullen het diner in de Schilderswijk voor hun conto nemen

Onderzoek

‘Resultaten uit onderzoeken laten zien dat er wat betreft integratie nog vele misstanden zijn ondanks dat discriminatie bij wet verboden is,’ onthult Jojanneke van der Toorn, professor aan de faculteit Social and Organizational Psychology van Universiteit Leiden. ‘Wij willen nu gaan onderzoeken hoe je kansen kunt benutten tot verrijking’ en daarom zal de universiteit het Nationaal Integratiediner onder de loep nemen.

Om die reden is er een fonds opgericht: het Nationaal Integratiefonds voor studie naar ‘winst’ diversiteit. Het idee voor dit fonds is ontstaan uit het Nationaal Integratiediner en tevens een initiatief van Asito. Het fonds dient om onderzoek naar juiste maatregelen ter bevordering van integratie op de werkvloer te bekostigen. ‘Een systematische aanpak op de werkvloer ontbreekt nog, ondanks het enthousiasme van voorgaande edities van het integratiediner,’ laat Van der Toorn weten. Diverse onderzoeken hebben al verduidelijkt wat niet werkt op het gebied van integratie. Verder onderzoek is nodig om helder te krijgen welke maatregelen wel leiden tot een betere integratie op de werkvloer. Van der Toorn: ‘Uiteindelijk dient er diversiteitsbeleid te ontstaan om integratie op de werkvloer te stimuleren, ongeacht gender en afkomst.’

Schilderswijk Den Haag boegbeeld

De Schilderswijk in Den Haag is dit jaar boegbeeld van het Nationaal Integratiediner. Hier wordt wat grootser uitgepakt om de andere kant van de medaille kenbaar te maken, gezien in deze wijk het extremisme uit het Midden-Oosten recent pijnlijk is doorgeklonken. Buurtbewoners en werknemers van Asito zullen in gesprek gaan met politici hoe de kleurrijke samenleving beter benut kan worden. Resto VanHarte en Eén Land Eén Samenleving zijn mede-initiatiefnemers van de editie in de Schilderswijk. Ben Lachhab van Resto VanHarte neemt het bereiden van het eten van deze dag op zich. ‘Ook het eten is geïntegreerd,’ laat hij enthousiast weten. ‘Mijn wrap met zalm en roomkaas komt uit het Midden-Oosten, maar wordt daar op een andere manier gegeten. Mijn wrap is VerNederlandst,’ glundert hij.

 Meer informatie

Kijk voor meer informatie of om je als organisator van een diner aan te melden op www.nationaalintegratiediner.nl. Ook om te zien welke bedrijven of particulieren zich al hebben aangemeld in jouw omgeving.

Recepten van elke editie worden samengesteld in een boek waarbij het verhaal achter het recept wordt geïllustreerd. Voor de multiculturele editie van dit jaar, hou tevens de website in de gaten.

Om de boodschap van het Nationaal Integratiediner nog meer kracht bij te zetten, kunnen deelnemers een manifest onderschrijven waarin het gedachtegoed van het Nationaal Integratiediner is vastgelegd. Ook voor niet-deelnemers is het mogelijk dit manifest te ondertekenen.

[tabs ]

[tab title=”Goede integratie”]

Volgens Jojanneke van der Toorn houdt goede integratie in dat ‘mensen mogen zijn wie ze zijn.’ Er zijn verschillende connotaties rondom integratie en deze zijn onder te verdelen in assimilatie – waarbij migranten hun totale culturele gedachtegoed achter zich moeten laten – versus separatie – juist doordat er specifieke politieke groepsrechten aan migranten worden toegekend, zorgt dit voor splitsing in de samenleving. ‘Goede integratie vindt de balans tussen deze extremen, concludeert de wetenschap, verheldert Jojanneke. [/tab]

[/tabs]

Redactie
Wereld van Culturen kijkt voorbij grenzen en haalt de wereld voor je dichterbij. Je mondiaal verbonden voelen, een gevoel dat we willen overbrengen. Wat doet het met je als je het narratief, het verhaal, van iemand leert kennen? Zou dat je perspectief veranderen? Vergroot het je empathie? Zouden we door het kennen van het narratief van een ander meer tot elkaar kunnen komen?