Studeren in het buitenland, wat kost dat?

Wil je studeren in het buitenland, maar weet je nog niet precies hoeveel geld je hiervoor moet sparen? Beslist.nl zocht uit wat de kosten zijn voor een studie in het buitenland. Onlangs heeft Beslist.nl op basis van de gegevens van de Nuffic en Wilweg.nl een onderzoek gedaan naar de kosten voor studeren in het buitenland. In totaal zijn er 373 steden in 111 landen in kaart gebracht.

De kosten voor een studie in het buitenland kunnen erg verschillen. Voor een jaar studeren in Scandinavië ben je als student slechts 150 euro kwijt. Een studie volgen in de Verenigde Staten is een stuk duurder; zo kunnen de kosten voor een studie in New York al gauw oplopen tot 21.000 euro! Dit grote verschil komt doordat je als buitenlandse student binnen de EU het recht hebt om hetzelfde collegegeld te betalen als iemand uit het land zelf. Dat is echter niet het geval wanneer je buiten de EU gaat studeren; daar liggen de collegegelden een stuk hoger omdat je daar een speciaal tarief betaalt voor buitenlandse studenten.

Kosten voor huisvesting en levensonderhoud in het buitenland

Naast de kosten voor het collegegeld, moet je als student in het buitenland ook rekening houden met de kosten voor huisvesting en levensonderhoud. Ook op dit punt scoort De Verenigde Staten het hoogst met een gemiddelde van 1200 euro per maand; 300 euro duurder dan in Nederland. Australië, Canada, Nieuw-Zeeland en het Verenigd Koninkrijk zijn ook niet bepaald goedkoop. De laagste maandelijks terugkerende kosten vind je in Hongarije, Griekenland en Bulgarije, waar de kosten voor levensonderhoud oplopen tot ongeveer 500 euro per maand.

Voor een jaar studeren in Scandinavië ben je als student slechts 150 euro kwijt. De kosten voor een studie in New York al gauw oplopen tot 21.000 euro!

Uiteraard hangen de kosten ook sterk af van je eigen levensstijl én de grootte van de stad. Zo zijn de huurprijzen in Londen ongeveer 50% duurder dan in Amsterdam, terwijl je tijdens een studie in Cambridge ongeveer dezelfde huurprijs zult betalen als in Amsterdam. Mocht je echter geen tijd hebben om te sparen, maar wil je tóch een studie in het buitenland volgen, dan is Scandinavië de beste optie: studeren in Scandinavië is maar liefst 90% goedkoper dan in Nederland!

Infographic

De resultaten van dit onderzoek zijn verwerkt in de vorm van een infographic, zie: www.beslist.nl/info/studeren_buitenland.html. Met behulp van een interactieve infographic kunnen verschillende steden in binnen- en buitenland vergelijken worden qua collegegeld, kosten voor boodschappen, huurkosten, horeca, consumentenprijsindex en lokale koopkracht.

Met dank aan Robin Knol, Beslist.nl

Afbeelding:  door St. Norbert College Study Abroad op Flickr, licentie CC BY-NC-ND 2.0 DEED.

Redactie
Wereld van Culturen kijkt voorbij grenzen en haalt de wereld voor je dichterbij. Je mondiaal verbonden voelen, een gevoel dat we willen overbrengen. Wat doet het met je als je het narratief, het verhaal, van iemand leert kennen? Zou dat je perspectief veranderen? Vergroot het je empathie? Zouden we door het kennen van het narratief van een ander meer tot elkaar kunnen komen?