Verzwegen werk van Prof. dr. P.C. Flu – Kindersterfte in Suriname, een erfenis uit de slavernij

De Surinaamse medicus Paul Christiaan Flu (1884-1945) bracht het tot hoogleraar Tropische Hygiëne en rector magnificus van de universiteit Leiden. In 1910 hield hij een baanbrekende lezing over de zeer hoge kindersterfte in Suriname. Zijn adviezen waren verrassend modern. Zo pleitte hij voor de introductie van consultatiebureaus. Wat deed de koloniale overheid? Niets. Het beleid bleef ongewijzigd: men verstrekte informatiefolders aan de veelal jonge moeders. Moeders die grotendeels ongeletterd waren. Het rapport van Flu verdween in een bureaulade. Totdat Nizaar Makdoembaks het ontdekte in de archieven.

‘Ik heb het boek gelezen én herlezen. Het is een indrukwekkend document. […] gedegen speurwerk.’ – Peter Flu (kleinzoon van P.C. Flu)

Verzwegen werk van Prof. dr. P.C. Flu – Kindersterfte in Suriname, een erfenis uit de slavernij

Makdoembaks publiceert in dit boek het manuscript van Flu, naast een (cultuur)historische context. De hoge kindersterfte is voor alles een erfenis van de slavernij. De vele verkrachtingen en het bijslaapsysteem veroorzaakten grote aantallen seksueel overdraagbare aandoeningen. Met een hoge kindersterfte en een stagnerende bevolkingsgroei als gevolg. Het zou nog 100 jaar duren eer enige verbetering in de cijfers is terug te vinden.

Een onthullend boek en een eerherstel voor Paul Christiaan Flu, dat de lezer ook meeneemt in het bewogen persoonlijke leven van deze gedreven arts en onderzoeker.

Nizaar Makdoembaks is arts-onderzoeker en tevens voorzitter van de Stichting Eerherstel Oorlogsslachtoffers Curaçao (SEOC). Van zijn hand verschenen eerder ‘De Aprilmoorden – Berichten vanaf het Kerkhof van de Schande’ (2012), ‘Hoogste babysterfte van Nederland – Leven aan de onderkant in Amsterdam Zuidoost’ (2013) en ‘Chinezen gekwetst in Oost en West’ (2014).

Verzwegen werk van Prof. dr. P.C. Flu – Kindersterfte in Suriname, een erfenis uit de slavernij – Nizaar Makdoembaks.  De Woordenwinkel 2014.

Meer informatie:

www.nationaalmonumentcuracao.com
www.solidariteitzo.nl

Afbeeldingen:  Paul Christiaan Flu (Wikimedia Commons, public domain)
‘Open and read’ (freeimages.com)

Redactie
Wereld van Culturen kijkt voorbij grenzen en haalt de wereld voor je dichterbij. Je mondiaal verbonden voelen, een gevoel dat we willen overbrengen. Wat doet het met je als je het narratief, het verhaal, van iemand leert kennen? Zou dat je perspectief veranderen? Vergroot het je empathie? Zouden we door het kennen van het narratief van een ander meer tot elkaar kunnen komen?