Festivals in India

Dance, Indie rock, street food. Of het vieren van tradities en cultuur. In India weten ze wel raad met festivals. Op vaak indrukwekkende locaties, zoals de uitgestrekte Tharwoestijn. Welke bezoek jij?

Hornbill festival, Nagaland

Het Hornbill Festival is een jaarlijks terugkerend groots cultureel event in Kisama, in de deelstaat Nagaland. Dit festival der festivals zet de spotlights op cultureel erfgoed, ambachten, dansen van de Naga-tribes en traditionele muziek. Een paar dagen Hornbill betekent tegelijkertijd een kennismaking met de natuur van dit bijzondere stukje India en de levensstijl van de inwoners.

Wanneer: eerste week december 2018, 7 dagen.
Hoe er te komen: vlieg naar Kolkata en pak daarna een binnenlandse vlucht naar Dimapur, 75 km rijden vanaf Kohima.

Asian Hawkers Market street food festival, Delhi

Smullen en proeven van het allerlekkerste Aziatische streetfood kan nergens beter dan tijdens de Asian Hawkers Market in India’s food capital Delhi. Dit driedaagse food festival lijkt op een drukke Aziatische straat met alleen maar dim sums, sushi en tempura uit alle Aziatische keukens. Liever de geuren en kleuren van de Indiase keuken? Zet koers naar de Chandni Chowk Area met goede restaurants en een keur aan de beste streetfood stalletjes voor onder meer chaat.

Wanneer: 23 tot en met 25 november 2018.
Hoe er te komen: onder meer Jet Airways vliegt rechtstreeks vanaf Amsterdam naar Delhi.

Magnetic Fields, Rajasthan

Magnetic Fields is het festival voor hedendaagse muziek en vernieuwende kunst. Een avontuurlijke duik in de rijke lokale cultuur met (upcoming) lokale en internationale  artiesten. De magische klanken beluister je in het historische Alsisar Mahal hotel in de Indiase regio Shekhawati in Rajasthan. Perfect te combineren met reizen naar de steden Bikaner, Jaipur en Delhi. 

Wanneer: 14 tot en met 16 december 2018.
Hoe er te komen: vlieg naar Delhi en pak vervolgens een trein naar Shekhawati.

Ragasthan desert festival, Tharwoestijn

Het enige woestijnfestival in Azië vind je in India. In de Tharwoestijn om precies te zijn. Volgens de organisatie drie dagen en drie nachten lang ‘the wildest festival experience in India’. Met rock, pop, EDM, techno, Indie en wereldmuziek van 40 artiesten. Naast kunst, food en kamperen onder een eindeloze sterrenhemel. Neem je eigen tent mee of ga voor desert glamping en boek een ingerichte driepersoons Swiss-tent.

Wanneer: 23 tot en met 25 februari 2019.
Hoe er te komen: vlieg naar Jaisalmer airport via Delhi of Jaipur. Een andere optie is vliegen naar Kolkata, Mumbai of Delhi en een rechtstreeks trein regelen naar Jaisalmer.

Holi en Holi Cow! festival, heel India en Delhi

Het vrolijkste en kleurrijkste festival in India is zonder twijfel het Holi festival. Door water en poeders in alle kleuren van de regenboog naar elkaar te gooien, wordt het begin van het voorjaar gevierd. De feesten zijn door heel India, maar vooral groot in Mathura, de geboorteplaats van de god Krishna. Extra leuk om het Holi festival te combineren met het Holi Cow! Festival in Delhi met onder meer dance en Indie rock.

Wanneer: bij het begin van het voorjaar, in februari/maart, exacte data nog onbekend. 
Hoe er te komen: vlieg rechtstreeks van Amsterdam naar Delhi.

Afbeelding: Holi | Festival of Colors 2014 door Steven Gerner op Flickr CC BY-SA 2.0.

Redactie
Wereld van Culturen kijkt voorbij grenzen en haalt de wereld voor je dichterbij. Je mondiaal verbonden voelen, een gevoel dat we willen overbrengen. Wat doet het met je als je het narratief, het verhaal, van iemand leert kennen? Zou dat je perspectief veranderen? Vergroot het je empathie? Zouden we door het kennen van het narratief van een ander meer tot elkaar kunnen komen?