Umbrië, het groene hart van Italië

Umbrië

Om het weekend goed in te luiden, vertrok ik vrijdag naar Amsterdam, om hier als gast een presentatie bij te wonen. Vanaf het centraal station was het slechts een korte oversteek naar de noordoever van het IJ, waar het EYE filmmuseum zich bevindt. Hier vond een presentatie over Umbrië plaats, een regio in Italië, ook wel het land van Franciscus van Assisi genoemd.

Het groene hart

We werden welkom geheten door Fabio Paparelli, de vice-voorzitter van de regio Umbrië. Hij vertelde dat Umbrië, samen met de regio’s Toscane, Marche en Lazio het hart van Italië vormt, waarin Umbrië het groene hart uitmaakt. De vier regio’s zijn de motor die centraal Italië op de kaart zetten, met een groot aanbod aan zogenaamde ‘experience vakanties’.

De mogelijkheden wat betreft bezoeken aan Umbrië en omgeving zijn onderverdeeld in vier thema’s. De routes en daarmee wandelingen – van verschillende lengte – die de 200 bergdorpen die het gebied rijk is verbinden. Dan is er ook het brede aanbod aan wijn en kunst, gelinkt aan de gastronomie. Je hebt er de liefde: vele pittoreske plaatsjes en romantische kastelen vormen een aantrekkingskracht voor stellen en een hoop huwelijken worden hier bezegeld. En als laatste het ecotoerisme en de mogelijkheden voor sport en buitenactiviteiten. De regio heeft voor ieder wat wils, was de boodschap.

Vele wegen leiden naar Rome

Veel aandacht werd besteed aan de pelgrimsroute die het gebied rijk is. In navolging van Sint Franciscus lopen jaarlijks duizenden pelgrims zo’n 450 km van la Verna in Toscane naar Rome. Deze pelgrimage leidt door verschillende streken, langs locaties die van belang zijn geweest tijdens het leven van Franciscus. Er zijn een aantal alternatieve routes, maar alle paden komen uit in Rome. Ze verbinden eeuwenoude dorpjes en leiden door uiteenlopende natuurgebieden en wijnstreken.

Tijdens de presentatie over de pelgrimage, dacht ik met regelmaat terug aan de pelgrimage in Spanje die ik afgelopen zomer zelf bewandeld en in beeld gebracht heb. Verschillende overeenkomsten, zoals de afgifte van een pelgrimspaspoort waarop pelgrims onderweg stempels moeten laten zetten, haalden een hoop herinneringen op en het lopen begon weer te kriebelen bij me.

De Italiaanse sfeer proeven

Na afloop werd als kers op de taart een Italiaanse lunch verzorgd. Onder het genot van carpaccio’s, pasta’s, mozzarella salades, en een bijpassend glas wijn, kregen we de gelegenheid kennis te maken met de andere aanwezigen. Ik raakte aan de praat met een man die samen met zijn partner over drie weken gaat verhuizen naar Umbrië om daar een B&B te starten. Deze ligt op 50 minuten afstand van Rome, en op de pelgrimsroute. Toen ze hoorden van mijn pelgrimskriebels, verzekerden ze me dat er altijd een bed voor me klaar zal staan in Umbrië, mocht ik de stoute wandelschoenen aantrekken.

Meer informatie over Umbrië? Bezoek dan www.umbriatourism.it of surf naar turismo.marche.it/nl/
Wil je ook in het B&B slapen? Ga dan naar www.casaledelpassatore.com.

Foto: Assisi Sunset van NKCPhoto op Flickr, met Creative Commons licentie Attribution-NonCommercial-NoDerivs 2.0 Generic.

Inge van Rijswijk
Inge heeft van nature een interesse in de culturele mens. Voor haar bachelor Culturele Antropologie & Ontwikkelingssociologie studeerde ze een half jaar in Mexico en deed onderzoek in Ghana. De master Visual Anthropology heeft ze afgerond aan de universiteit van Manchester. Werken van haar hand zijn te vinden op www.ingevanrijswijk.com.