Top 10 meest Instagrammable plekken van Oman

De perfecte foto maken in Oman is een uitdaging, want er zijn veel unieke plekken. Naast bountystranden vind je in het sultanaat architectonische highlights, groene oases, bergketens, heerlijk geurende soukhs en woestijnlandschappen. Hierbij de top 10 meest Instagrammable plekken in Oman.

1. Bimmah Sinkhole

Ook wel ’s werelds mooiste natuurlijke zwembad. In zo’n 1,5 uur vanaf de hoofdstad Muscat bereik je het Bimmah zinkgat. In Oman staat dit zinkgat bekend als ‘Hawaiyat Najm’, oftewel: vallende ster. De Omani geloven er namelijk in dat dit natuurlijke zwembad is gevormd nadat er een meteoriet insloeg. Dit natuurlijke zwembad ligt op zo’n 600 meter van de zee en het zeewater mondt erin uit. Eenmaal een duik genomen, kan het zijn dat de tenen beginnen te kriebelen. Hier zwemmen namelijk ook de ‘garra rufa’ vissen, die ook wel knabbelvissen genoemd worden. Dit zijn de vissen die ook in menig spa te vinden zijn, een gratis spabehandeling dus. Vanaf de top is het uitzicht spectaculair: droge aarde met hier en daar een palmboom en diep turquoise water dat het zinkgat vult.

2. Jabal Shams

Jabal Sham, met de majestueuze Wadi Nakhar, die bekend staat als de Grand Canyon, is de hoogste berg van niet alleen Oman, maar van het hele Arabische schiereiland. De berg maakt onderdeel uit van het Hajargebergte, in het noorden van het land. De top bereikt een spectaculaire 3.000 meter. Het is dan ook niet verwonderlijk dat dit een paradijs is voor hikers en fotografen. De zogenaamde ‘Balcony Walk’ biedt talloze mogelijkheden om prachtige plaatjes te schieten. Deze wandeling duurt zo’n drie tot vier uur en biedt fascinerende uitzichten over diepe ravijnen en steile rotswanden.

3. De Grote Sultan Qaboos-Moskee

Eenmaal aangekomen in Oman mag een bezoek aan de Grote Sultan Qaboos-Moskee niet ontbreken. De moskee ligt in de hoofdstad Muscat en is een waar sprookje. Het duurde welgeteld zes jaar om deze moskee te bouwen voordat in 2001 de deuren geopend werden. De moskee heeft vijf minaretten en de grootste is 91,5 meter lang. Leuk feitje: de grootste kandelaar hangt niet in Frankrijk, maar in deze moskee. De kandelaar is 14 meter hoog en heeft zo’n 600.000 Swarovski-kristallen. Maar de moskee heeft nog een ander record: het is de thuisbasis van ’s werelds grootste tapijt dat uit één stuk is gemaakt. Van het indrukwekkende tapijt tot doorkijkjes met prachtige geboogde constructies en van mozaïeken tot de glinsterende kandelaar: hier kijk je je ogen uit.

4. Het Royal Opera House of Muscat

Naast de moskee vind je in de Muscat ook het fotogenieke Royal Opera House. Dit gebouw dateert tevens uit 2001 en biedt onderdak aan voorstellingen van vele grote namen uit opera, ballet en jazz. Van buiten ziet het gigantische Royal Opera House eruit als een enorm wit paleis. De binnenkant is al even spectaculair: van marmer tot sierlijke houtdecoraties en kristallen kroonluchters aan torenhoge plafonds. 

5. Nizwa Fort

En van nieuwe gebouwen naar een oud juweel: het Nizwa fort. Dit fort werd gebouwd in 1650, in de toenmalige hoofdstad van Oman ‘Nizwa’. Het was de bestuurszetel van de imams en wāli’s. Met zo’n 30 meter hoogte biedt de toren een spectaculair uitzicht over de stad en bergen. Het fort ligt naast de Nizwa soukh.

6. Wahiba Sands

Wahiba Sands heeft duinen van wel 200 meter hoog in kleuren schakerend van geel naar rood, doorzat zeezand vanaf de oostkust de woestijn in waait waarbij beide zandtypes zich vermengen. Het wordt beschouwd als een van de mooiste woestijnen van Oman en met 16.000 km2 is er hier wat ‘zand’ te ontdekken.

7. Wadi Shab

Als je op zoek bent naar een plaatje van een oase, dan is Wadi Shab de place-to-be. ‘Wadi’ betekent vallei in het Arabisch en Oman kent vele prachtige valleien, die behalve fotografen ook wandelaars zullen bekoren. Wadi Shab ligt op iets meer dan twee uur rijden van de hoofdstad Muscat. Van turquoise water tot rotsen, kliffen en groen: Wadi Shab heeft het allemaal. Om deze vallei te bereiken, moet je een boot nemen en een rivier oversteken. Vervolgens wandel je ongeveer één uur. Aan het eind van de route ligt een van de mooiste waterpoelen van Oman, waar je kunt plonzen en zwemmen naar een grot met een waterval.

8. Al Haffa in Salalah

Een stranddag op het Al Haffa strand doet denken aan een dag in de Cariben. Dit eindeloze witte zandstrand vol met kokospalmen ligt direct naast de grootste stad van het onontdekte zuiden van Oman ‘Salalah’. Het is ook beroemd om zijn prachtige zonsondergangen. Aan het oostelijke uiteinde van het Al Haffa strand liggen de ruïnes van de oude stad ‘Zafar’ die ook de moeite waard zijn om te verkennen. 

9. Het vissersdorp Sur

Op ongeveer twee uur rijden van Muscat ligt het pittoreske vissersdorp ‘Sur’. Ooit was dit de belangrijkste haven van Oman. Nu is het een rustig kustplaatsje met romantische uitzichten. Breng een bezoek aan het fort en geniet van het uitzicht over de prachtige lagune en stad of wandel naar de vuurtoren en kijk uit over zee. Op het strand worden vandaag de dag nog steeds ‘dhows’, traditionele Arabische zeilschepen, gemaakt wat je van dichtbij kunt aanschouwen.

10. Musandam

Musandam wordt ook wel het Noorwegen van het Midden-Oosten genoemd en dat is niet verwonderlijk. In de meest noordelijke regio van Oman kun je 2.000 meter hoge bergen, schitterende fjorden en af en toe een dolfijn zien. Een spectaculaire omgeving om met de camera vast te leggen. In de rotsen langs de zee zitten zeefossielen verborgen. Naast ontdekkingen op land, is er ook veel te ontdekken in de onderwaterwereld van Musandam. Van pijlstaartroggen tot inktvissen en 900 verschillende vissoorten tot prachtig koraal en ontmoetingen met haaien.

Om Oman te ervaren, bezoek experienceoman.om.

Afbeelding: Ash Sharqiyah – Al Sharqiya Sands (Wahiba Sands) © Ministry of Heritage & Tourism Sultanate. 

Redactie
Wereld van Culturen kijkt voorbij grenzen en haalt de wereld voor je dichterbij. Je mondiaal verbonden voelen, een gevoel dat we willen overbrengen. Wat doet het met je als je het narratief, het verhaal, van iemand leert kennen? Zou dat je perspectief veranderen? Vergroot het je empathie? Zouden we door het kennen van het narratief van een ander meer tot elkaar kunnen komen?