Ooit naar Azië geweest zonder curry te eten? Ik ook niet. Pittig in Zuid-oost Azië en kruidig in India; je zou haast denken dat er voor iedereen een curry naar wens is. Ikzelf ben helemaal weg van de Indiase gele curry van Jamie Oliver uit zijn Jamie Magazine. Maar deze gele curry moet vanwege de kippenbouten driekwartier pruttelen. En wat als je daar simpelweg geen tijd voor hebt? Als niet-vleeseter vond ik daar de oplossing voor: mock duck. Te verkrijgen in vele Aziatische toko’s met helderblauw label. Deze ‘kip’ is al klaar en je hoeft je curry alleen maar zo lang te laten borrelen, tot de saus is ingedikt.

Benodigdheden voor 4 personen

2 uienMock duck
2 tot 4 tenen knoflook
6 cm verse gember
2 gele paprika’s
1 groentebouillonblokje (verkruimeld) of bouillonpoeder voor 500 ml water met kippensmaak van Bio Today (verkrijgbaar bij Albert Heijn; vegan)
15 gram verse bosje verse koriander (1/2 bosje)
1 tl agave
1 tl kurkuma, gemalen
2 tl kerriepoeder
1 blikje mock duck
(olijf)olie om in te bakken
400 gr kikkererwten (neem dit als uitlekgewicht als je veel kikkererwten wil gebruiken)
1 tl tomatenpuree
320 gr (basmati)rijst
1 citroen

Pittige versie? Doe er 1-2 verse rode Spaanse pepers bij. Voor een mildere versie met Spaanse peper, verwijder dan de zaadjes uit de pepers.

How to?

Snij 1 ui en de knoflook fijn, evenals de gember. Maak de paprika’s schoon en verwijder de zaadjes. Doe de knoflook, ui, gember en 1 paprika – samen met de Spaanse pepers, steeltjes van de koriander, agave, bouillon en alle kruiden – in een keukenmachine en maak er een fijne pasta van. Hou je heel erg van koriander? Hak dan ook nog een paar korianderblaadjes door de pasta.

Hak vervolgens de andere ui en paprika grof en bak ze een paar minuten in een grote braadpan of wok op middelhoog vuur. Voeg de pasta toe en laat nog even vijf minuten op het vuur staan. Bak ondertussen in een braadpan de mock duck. Dit hoeft maar even tot ze een bruin ‘velletje’ krijgen.

Giet 500 ml kokend water bij de pasta, ui en paprika. Lek de kikkererwten uit en spoel ze met lauw water schoon tot er geen schuim meer vanaf komt (zo krijg je er geen last van in je darmen). Voeg ze toe aan de curry, ook de tomatenpuree en een snufje zout en peper. De mock duck mag erbij, het vuur laag en je curry mag pruttelen tot de saus ingedikt is. Kook ondertussen de rijst, zoals op de verpakking aangegeven staat.

Serveer de gele curry met de rijst en partjes citroen ernaast. Strooi de overige korianderblaadjes over de curry. Voeg er eventueel nog wat kokosyoghurt aan toe.

Bron recept: Jamie Magazine.