Tofu in zwarte bonensaus

Recept ma-po tofu

Ma-po tofu is een pittig klassiek vegetarisch gerecht dat zijn oorsprong heeft in Sichuan, China. In de bergen van het dichtbevolkte Sichuan leeft de traditie van het boeddhisme in monnikenkloosters voort. Omdat boeddhistische monniken geen vlees eten, zijn de authentieke Sichuangerechten vegetarisch. Typisch bij deze gerechten is het gebruik van chilipepers. Deze kwamen pas met Columbus mee naar China, en zijn in deze regio met veel enthousiasme ontvangen.

Ik ben wat afgeweken van het originele gerecht. In plaats van paprika heb ik sperziebonen gebruikt. Toch geef ik jullie het originele recept mee.

Benodigdheden

30 gram gedroogde shii-take (of een bakje verse shii-take)
2 dl kokend water
500 gram tofu
1 groene paprika, in stukjes gesneden
1 rode chilipeper, zonder zaadjes en in ringetjes gesneden
2 tenen knoflook
1 eetlepel maïzena

Voor de saus:
1 eetlepel zwarte bonen
3 eetlepels lichte sojasaus
1 eetlepel hoisinsaus
1 eetlepel zoete chilisaus
1 eetlepel tomatenpuree
1 eetlepel rijstwijn
1 theelepel suiker of agavesiroop

How to

Overgiet de gedroogde shii-take met het gekookte water en laat ze een half uur hierin weken. Vang daarna het water op. Gebruik je verse shii-take, snij ze dan alvast in stukjes. Prak een eetlepel zwarte bonen (ook met wat water) fijn en vermeng dit met alle ingrediënten voor de saus.

In de tussentijd, giet de tofu af en wikkel hem in keukenpapier om nog meer vocht kwijt te raken. Snij de tofu hierna in brede repen (van ongeveer twee centimeter).

Schenk olie in een wok en verhit dit op hoog vuur. Voeg de shii-take, paprika, chilipeper en knoflook toe en roerbak dit twee minuten. Voeg daarna de saus erbij en roerbak dit mee tot het dik is, ook ongeveer twee minuten. Heb je het vocht van de shii-take opgevangen? Roer hier dan de maïzena doorheen en giet in de wok. Geen water opgevangen? Doe dan wat water (maximaal 2 deciliter) in de wok en roer hier de maïzena doorheen. Laat koken tot het is gebonden. Roer wel af en toe. Vind je het zonde dat de rest van de zwarte bonen niet gebruikt worden? Roerbak ze dan net als ik met het gerecht mee – voor minder winderigheid, spoel ze van tevoren met lauw water schoon.

Schep dan de tofu er doorheen tot deze is opgewarmd. Serveer met rijst. 好吃 (Hào chī), eet smakelijk in traditionele C

Inspiratiebron: De beste vegetarische gerechten van de wereld van Celia Brooks Brown.

Afbeelding: Anne-Jitske

Anne-Jitske van Daalen
Als klein meisje groeide Anne-Jitske op in een piepklein dorpje, maar was vastberaden dat er meer in de wereld speelde dan alleen de dagelijkse beslommeringen in het plaatsje. Een grondbeginsel van haar overtuigingen was geschapen. Afgestuurd als Algemeen Sociaal Wetenschapper op multiculturalisme, houdt ze zich vandaag de dag bezig met het verbinden van mensen via culturele waardering en bewustwording van een mondiaal gevoel van verbondenheid middels Wereld van Culturen.