Under My Window door Michal Ronnen Safdie

Under My Window - Michal Safdie

Joden, moslims, christenen, gelovigen, niet-gelovigen, inwoners en toeristen voelen zich al millennia aangetrokken tot de culturele rijkdom van Jeruzalem. Vanuit haar prachtige gezichtspunt nodigt Michal Safdie je in ‘Under My Window’ uit tot wat zij elke dag ziet. 

Haar foto’s leggen persoonlijke momenten vast, naast grootschalige openbare evenementen in de stad Jeruzalem. De stad waar geloof en ritueel het dagelijks leven aanzienlijk bepalen.

Het huis van Michal Safdie

Hoog op een heuvel in de oude stad van Jeruzalem, bij de fragiele grens tussen de joodse en islamitische wijken, bevindt zich het huis van Michal Ronnen Safdie. Uitkijkend op het oosten, zie je het district van de westelijke muur en de Al-Aqsa Moskee. In het noorden ontvouwt zich de Moslimwijk met de berg Scopus in de skyline. In het westen Heilig Grafkerk en de christelijke wijk.

Steegje

Direct onder Michals raam bevindt zich een smal steegje, waar duizenden mensen elke dag passeren. Het steegje fungeert als een doorgang voor mensen die de Oude Stad binnenkomen via de Dung Gate aan de zuidkant – voornamelijk Palestijnen die hun weg banen naar hun werk, school, of markt. Dit is eveneens de route van christenen naar Heilig Grafkerk en van islamitische pelgrims tijdens de Ramadan en de weg naar de Haram al-Sharif (Tempelberg). En het is ook het pad dat Joden uit de Joodse wijk en uit het westelijk deel van de stad leidt naar de Klaagmuur.

Uitzicht vanuit het raam

Het uitzicht vanuit het raam van Michal laat twee contrasterende perspectieven zien. Tegenover het westelijke muurdistrict: enorme ceremoniële ruimtes en het silhouet van de oude stadswijken. Direct beneden, in het steegje en op de terrassen: een grote verscheidenheid aan mensen op zoek naar het heilige en ochtend- en avondcycli van dagelijkse routines.

Under My Window - Michal SafdieDe fotografe

De in Jeruzalem geboren Michal heeft een sociologische en antropologische studieachtergrond. Dat is in haar foto’s te bespeuren. Deze worden geroemd vanwege de verscheidenheid aan thema’s: uit de natuurlijke wereld tot humanistische crises en sociopolitieke onderwerpen als de vluchtelingen van Darfur en orthodoxe vrouwen uit Israel.

Hardcover, 120 pagina’s
ISBN: 978-1-57687-871-2, $45.00 US/CAN

Limited edition:
Hardcover, 120 pagina’s
ISBN: 978-1-57687-872-9, $95.00 US/CAN

Afbeelding: Uit Under My Window door Michal Ronnen Safdie, gepubliceerd door powerHouse Books.

Redactie
Wereld van Culturen kijkt voorbij grenzen en haalt de wereld voor je dichterbij. Je mondiaal verbonden voelen, een gevoel dat we willen overbrengen. Wat doet het met je als je het narratief, het verhaal, van iemand leert kennen? Zou dat je perspectief veranderen? Vergroot het je empathie? Zouden we door het kennen van het narratief van een ander meer tot elkaar kunnen komen?