Wereld Tapas Dag 2017: tips en favoriete tapas

Tapas

Vandaag is het Wereld Tapas Dag. Tapas zijn een diepgewortelde gewoonte in de Spaanse cultuur. Het is een buitengewoon populaire, culinaire en sociale ervaring. Spanje heeft dan ook het hoogste aantal bars per inwoner in de wereld met 1 bar per 175 inwoners. 

Locals versus toeristen

Een recente studie heeft aangetoond dat de tapasgewoonten van Spanjaarden en toeristen heel erg verschillen. De vakantieganger haal je er gemakkelijk uit, aangezien hij van een sangria geniet bij zijn tapas. Spanjaarden, echter, verkiezen liever een lekker fris biertje (73%) of een glas wijn.

De populairste tapas onder toeristen zijn paella en tortilla. Serranoham en patatas bravas (gefrituurde aardappeltjes met een pikante tomatensaus) zijn zowel onder toeristen als onder de locals populair. De favoriete tapas van de locals zijn onder andere croquetas (warme, krokante kroketjes met een romige bechamelsaus en een vulling van ham), calamares (gefrituurde inktvisringen) en ensaladilla rusa (verwarrend genoeg Russische salade genoemd) gemaakt met aardappelen.

Favoriete momenten

De weekenden zijn het favoriete moment om tapas te eten (84,6%). Daarbij is de zaterdagavond met vrienden het populairst. Maar ook de zondag met familie. Het gemiddelde aantal tapas dat gegeten wordt, bedraagt 1-3 tapas, maar dit neemt toe tijdens het piekmoment op zaterdagavond tot meer dan 5 tapas per persoon.

Kwaliteit en culinair toerisme

Culinair toerisme wordt alsmaar populairder. Meer dan 50% van de toeristen verklaart dat gastronomie een cruciale rol speelt bij het vastleggen van een vakantiebestemming. Vorig jaar bezocht een recordaantal van 10 miljoen culinaire toeristen Spanje.

Een mogelijke verklaring voor de populariteit van de Spaanse keuken is de kwaliteit van de producten, zoals wijn, olijfolie en lokale producten, zoals verse groenten en Iberico ham. Denk daarbij ook aan lokale producten zoals cava, Serrano ham, Manchego kaas en ook Rioja, Ribera del Duero and Sherry wijnen.

Spanje telt vijf restaurants in de lijst van 50 beste restaurants in de wereld. Spanje heeft ook negen restaurants met 3 Michelinsterren. De Spaanse restaurants hebben samen 174 Michelinsterren, waarmee Spanje de zesde plaats inneemt op mondiaal vlak.

Tapas in Huelva
Auteursrecht spain-holiday.com

Foodie vakantie in Huelva

Voor een echte foodie vakantie is een bezoek aan de Andalusische stad Huelva een aanrader. Jannich Petersen, COO van Vakantiehuizenspanje.nl: ‘Huelva is een bestemming waar het massatoerisme helemaal niet ontwikkeld is, maar de stad heeft bezoekers veel te bieden. Zeker voor mensen die van het beste van de Spaanse gastronomie willen genieten.’

Huelva is uitgeroepen tot de Gastronomische hoofdstad van Spanje 2017. De stad ligt aan de Atlatische oceaan, op de grens met Portugal en is gastronomisch beroemd om de lokaal geproduceerde producten. Denk maar aan aardbeien die samen met heel wat slagroom recht op je wafel terechtkomen of de Iberico ham uit Jabugo op basis van een speciaal eikeldieet.

De stad beschikt naast goed eten ook over geweldige zandstranden en bevindt zich vlakbij het Nationaal park Doñana. Om er een huisje te boeken, surf naar vakantiehuizenspanje.nl en vind daar een luxueuze villa aan het strand en vakantiehuizen op maat voor gezinnen.

Afbeelding: Pixabay.

Redactie
Wereld van Culturen kijkt voorbij grenzen en haalt de wereld voor je dichterbij. Je mondiaal verbonden voelen, een gevoel dat we willen overbrengen. Wat doet het met je als je het narratief, het verhaal, van iemand leert kennen? Zou dat je perspectief veranderen? Vergroot het je empathie? Zouden we door het kennen van het narratief van een ander meer tot elkaar kunnen komen?