Irio: stamppot uit Kenia

Irio, stamppot uit Kenia

Stamppot, het perfecte gerecht op een koude Hollandse winterdag. Maar niet alleen de lage landen hebben goede stamppotten in hun authentieke keuken. Verwacht jij bijvoorbeeld een stamppot uit de Keniaanse keuken? Irio is een stamppot van aardappelen, kidneybonen en maïs. Binnen mum van tijd klaar en je kunt de stamppot zo pimpen als jij maar wil.

De Kikuyu-stam, dat is waar deze stamppot oorspronkelijk vandaan komt. Deze stam vormt de grootste etnische groep in Kenia. De stam heeft hun aardappelpuree extra voedzaam gemaakt door er bonen, maïs en bladgroenten aan toe te voegen. Ze doen er zelfs vaak doperwten in. De puree kan bij stoofpotten of curry’s geserveerd worden, maar is als stamppot op zichzelf ook goed te doen. Mits je er wat mee varieert. Ik ging voor een soort ‘retrolook’ met gehaktballetjes en gegrilde cherrytomaatjes.

Benodigdheden

Voor vier personen heb je nodig:

vier kruimige aardappelen, van ongeveer 1 kilo samen, geschild en in stukken gesneden
1 blik rode kidneybonen van 400 gram, uitgelekt en daarna afgespoeld
200 gram (diepvries)maïskorrels
2 eetlepels boter
2 eetlepels fijngesneden peterselie of waterkers

How to?

Breng de aardappels in een grote pan met koud water en een snuf zout aan de kook. Laat ze 10 tot 15 minuten koken, tot ze gaar zijn. Voeg dan de kidneybonen, maïs en eventueel doperwten toe. En kook nog even zachtjes vijf minuten door. Daarna giet je de stamppot af en stamp je de aardappels en bonen fijn met het klontje boter en peterselie of waterkers. Varieer nog eventueel wat en dan is het klaar om te serveren!

Bron: Irio uit De Beste Vegetarische gerechten van de wereld van Celia Brooks Brown.

Afbeelding: © Anne-Jitske.

Anne-Jitske van Daalen
Als klein meisje groeide Anne-Jitske op in een piepklein dorpje, maar was vastberaden dat er meer in de wereld speelde dan alleen de dagelijkse beslommeringen in het plaatsje. Een grondbeginsel van haar overtuigingen was geschapen. Afgestuurd als Algemeen Sociaal Wetenschapper op multiculturalisme, houdt ze zich vandaag de dag bezig met het verbinden van mensen via culturele waardering en bewustwording van een mondiaal gevoel van verbondenheid middels Wereld van Culturen.