De weggevlogen kip

De weggevlogen kip

De weggevlogen kip, ‘djaja tarat’, verhaalt over een Marokkaanse stoofpot van kikkererwten. ‘Er was een kip, maar die is weggevlogen’, vertelden ouders hun kinderen op dagen dat ze zich geen vlees konden veroorloven, aldus Celia Brooks Brown in haar boek ‘De beste vegetarische gerechten van de wereld’.

Djaja tarat bevat dus geen kip meer. Toch bevat de stoofpot een verrassende textuur dat op het conto van de zoete aardappel te schrijven is. Dit recept is geschikt voor vegetariërs en veganisten.

Benodigdheden

1 ui, fijngesneden
400 gram zoete aardappels, geschild en in blokjes gesneden
800 gram kikkererwten

kruiden: 0,05 gram saffraan (1 buisje uit de supermarkt), 1/2 theelepel gemalen piment, 1/2 theelepel gemalen komijn, 1/2 theelepel kaneel, verse koriander (200 gram, gesneden), zout en peper.

Bereiding

Fruit als eerste de ui. Voeg hierna de kikkererwten, zoete aardappel, kruiden – koriander incluis – en peper en zout naar smaak toe. Schenk water in de pan totdat alles net onder water is gedompeld en laat zonder de deksel op de pan 20 minuten koken of totdat het water is ingekookt. Er mag wat bouillon overblijven.

Tip: serveer er couscous bij of Marokkaans of Turks brood.

Foto: Anne-Jitske

Anne-Jitske van Daalen
Als klein meisje groeide Anne-Jitske op in een piepklein dorpje, maar was vastberaden dat er meer in de wereld speelde dan alleen de dagelijkse beslommeringen in het plaatsje. Een grondbeginsel van haar overtuigingen was geschapen. Afgestuurd als Algemeen Sociaal Wetenschapper op multiculturalisme, houdt ze zich vandaag de dag bezig met het verbinden van mensen via culturele waardering en bewustwording van een mondiaal gevoel van verbondenheid middels Wereld van Culturen.