Recept voor Pad Thai

Pad thai

Het in Thailand bij veel eetkraampjes te verkrijgen Pad thai – ผัดไทย, dat ‘gebakken op Thaise wijze’ betekent – is van oorsprong waarschijnlijk geen Thais gerecht. Deze eenpansmaaltijd met drooggebakken rijstnoedels is naar verluid geïnspireerd op een Vietnamees eenpansgerecht met noedels.

Benodigdheden

2 eetlepels (soja)olie
3 flinke teentjes knoflook, fijngesneden
1 kipfilet, in blokjes
1 ei
2 eetlepels vissaus
1 theelepel suiker
1 kopje warm water
150 gr rijstnoedels, 2 minuten voorgeweekt in warm water
2 eetlepels pinda’s, in kleine stukjes gehakt
een handvol taugé
2 lente-uitjes, in ringetjes
een kwart limoen of een beetje limoensap uit een flesje

Bereiding

Wok de knoflook tot het gaat geuren en voeg er dan de kip aan toe tot deze bijna gaar is. Hierna breek je het ei boven de wok – denk je dat de eierschalen meegaan, breek het ei dan in een kom – maar voor het ‘eigenwijze authentieke gevoel’ raad ik aan het ei direct boven de wok te breken. Voeg suiker en vissaus toe en laat het ei stollen. Roer dit goed door en voeg het water en de noedels toe. Wanneer de noedels zacht zijn, voeg je de taugé en pinda’s toe. Roerbak dit nog gedurende een halve minuut voordat je de lente-ui erbij doet. Zet het vuur uit zodra de noedels drooggekookt zijn en giet er een beetje limoensap over. Hou je van pittig, strooi er dan nog wat chilipoeder overheen.

Variëren

Je kunt eindeloos variëren met pad thai, zoals ik ook heb gedaan. Ik heb een vegetarische variant gemaakt waarbij ik de kip heb verruild voor tofu en de vissaus voor sojasaus. Te denken valt ook aan vegetarische kipstukjes. Daarnaast ben ik niet zo van suiker door het eten en heb daarom wat Japanse mirin door het gerecht gedaan in plaats van suiker. Het ei heb ik overigens ook achterwege gelaten, maar dan weer vervangen door geraspte kokos. Mis je Vietnam? Voeg er dan wat verse koriander aan toe.

Recept gebaseerd op de versie van Nanda op Allrecipes.

Foto: Anne-Jitske

Anne-Jitske van Daalen
Als klein meisje groeide Anne-Jitske op in een piepklein dorpje, maar was vastberaden dat er meer in de wereld speelde dan alleen de dagelijkse beslommeringen in het plaatsje. Een grondbeginsel van haar overtuigingen was geschapen. Afgestuurd als Algemeen Sociaal Wetenschapper op multiculturalisme, houdt ze zich vandaag de dag bezig met het verbinden van mensen via culturele waardering en bewustwording van een mondiaal gevoel van verbondenheid middels Wereld van Culturen.