Een vleugje Oostenrijk op je bord: schnitzels van champignons

Vegan schnitzel

De schnitzel, wie eet dit niet minstens 15 keer per jaar? Ondertussen zijn er vele varianten van de typerende Oostenrijkse schnitzel. En nu is er ook die van Wereld van Culturen. Van een iets ander kaliber, zoals je van ons mag verwachten. Vegan: een tikje gezond en principieel. Maar, dat principes lekker zijn, bewijst dit recept. Je moet toch immers alles eens geprobeerd hebben?

Oorspronkelijk komt de wienerschnitzel niet eens uit Oostenrijk. In de 16e eeuw werd in Italië al vlees in kruimels van brood gebakken. Vermoedelijk ging hen de Joodse bevolking nog voor. Naar verluidt is de schnitzel in 1857 in Oostenrijk beland, dankzij de veldmaarschalk Radetzky. En, zoals voor vele landen gebruikelijk is, is het recept verbeterd en gooit Oostenrijk nu hoge ogen met hun wienerschnitzel.

Ingrediënten

160 gram bloem
1 eetlepel maizena
1 theelepel zout
1 theelepel knoflookpoeder
1/2 theelepel cayennepeper
1 eetlepel (hete) saus naar smaak
350 ml bier of water (of zoveel als nodig is)
450-600 gram panko broodkruimels of paneermeel
2 eetlepels sesamzaadjes (optioneel)

4 grote portobello’s, in langwerpige plakken van iets meer dan 1 cm gesneden of een bak grote oesterzwammen, schoongeborsteld
Plantaardige olie om in te frituren

How to?

Mix in een kom de bloem, maizena, zout, knoflookpoeder en cayennepeper. Roer de saus en het biertje of glaasje water erdoor tot er een dik, maar vloeibaar beslag vormt; ongeveer als pannenkoekenbeslag. Heb je meer bier of water nodig, voeg dat dan toe.

Voeg de panko of het paneermeel samen met de sesamzaadjes op een bord of in een schaal en dompel de portobello’s in het beslag. Rol ze daarna door de panka of het paneermeel. Gebruik voor beide schalen een andere hand, zodat het paneermeel niet gaat klonteren.

Frituur de plakjes portobello’s in batches van 4 of 5 stukken 2-3 minuten aan elke kant tot ze goudbruin en krokant zijn. Besprenkel ze eventueel nog met zout en serveer met citroen, peterselie, druiven en je favo patatten.

Bron: www.austria.info.

Afbeelding: Anne-Jitske

Anne-Jitske van Daalen
Als klein meisje groeide Anne-Jitske op in een piepklein dorpje, maar was vastberaden dat er meer in de wereld speelde dan alleen de dagelijkse beslommeringen in het plaatsje. Een grondbeginsel van haar overtuigingen was geschapen. Afgestuurd als Algemeen Sociaal Wetenschapper op multiculturalisme, houdt ze zich vandaag de dag bezig met het verbinden van mensen via culturele waardering en bewustwording van een mondiaal gevoel van verbondenheid middels Wereld van Culturen.