Toen ik onlangs rond dwarrelde in Lancaster County – ook wel Pennsylvania Dutch Country genoemd – kwam ik voor het eerst in aanraking met soft pretzels. Een soort broodje, luchtig, zout en zacht, maar dan in de vorm van een reuze krakeling. Dit bleek één van de specialiteiten van de Amish van Lancaster County (Pennsylvania) te zijn.
Hieronder volgt het recept. Ik heb de originele Amish versie voor je vertaald. Probeer en experimenteer! Ikzelf heb deze versie namelijk nog niet gemaakt. Is het je gelukt? Laat het me hieronder dan weten.
De Angelsaksische keuken kan ietwat andere ingrediënten gebruiken (denk aan baking soda), dus heb ik onder het originele recept nog een doable Nederlandse versie vermeld.
Originele Amish versie
1 pakje gist
180 mililiter warm water
1/4 theelepel zout
300 gram tarwebloem
soda-oplossing: 60 milliliter water en 1 theelepel soda (verkrijgbaar in de reformwinkel)
grof zeezout
Los de gist op in het warme water. Voeg de zout en het tarwemeel toe en kneed het goed. Laat daarna 15 minuten rijzen.
Rol het deeg tot een rolletje en vorm het in pretzels. Dip in de soda-oplossing en besprenkel met grof zeezout. Bak gedurende 20 minuten op 200 graden in de oven. Smeer daarna in met boter.
Amish soft pretzels Nederlandse versie
400 gram bloem
2 theelepels bakpoeder
1 theelepel zout
1 zakje droge gist (7 g)
1 theelepel suiker
1 ei
snuf grof zeezout
Verwarm de oven op 225 graden.
Kneed de bloem, bakpoeder, gist, zout en suiker met 250 mililiter warm water. Laat dit hierna 30 minuten rijzen.
Rol het deeg na nogmaals te kneden uit tot ongeveer 10 rolletjes en vorm die 10 rolletjes tot een pretzel (een grote krakeling).
Bestrijk de pretzels met eidooier en bestrooi met grof zeezout. Laat ze nog even 10 minuten rijzen en bak ze daarna in 15 minuten in de oven gaar.
Uitgelichte afbeelding: PxHere
Laat een reactie achter