Eiertaart met chutni gashneez en naan

eiertaart

Het recept voor deze eiertaart, khagina, komt uit Afghanistan. De taart wordt vergezeld door Afghaanse chutney en geserveerd en met naan.

 Kaghina

6 biologische eieren
1 eetlepel bloem
1 theelepel bakpoeder
1 theelepel zout
zwarte peper, gemalen
3 eetlepels gele rozijnen
1 prei
8 bosuien
4 tomaten
chilipeper (naar smaak poeder, vlokken of 1 fijngesneden chilipeper)

Klop de eieren met bloem, zout, peper en bakpoeder in een kom. Zorg dat je een grote kom gebruikt; de groenten worden er nog aan toegevoegd. Nadat de groenten fijn zijn gesneden, mogen ze gemengd worden  met het eiermengsel, tezamen met de rozijnen en chili.

Bak hierna het eiermengsel in een koekenpan met olie (liever geen boter, want het ei dient makkelijk los te komen). Zodra de onderkant klaar is om omgedraaid te worden, laat dan de eiertaart op een groot bord glijden. Leg hier een ander groot bord op en draai het om. Laat hierna de eiertaart weer in de pan glijden en bak de andere kant totdat deze bruin is en het ei is gestold.

Chutni gashneez (chutney van koriander)

100 gram verse koriander; de steeltjes en de blaadjes
30 gram walnoten
2 theelepels bruine basterdsuiker
2 tenen knoflook
Naar smaak witte wijnazijn (75 milliliter tot 125 milliliter).
1 theelepel zout

Alle ingrediënten mogen in een blender en daarna gepureerd worden. De substantie dient iets wateriger dan pesto te zijn. Zorg ervoor dat je niet te weinig wijnazijn gebruikt, maar ook zeker niet te veel. Probeer stukje bij beetje uit wat je lekker vindt.

Serveer met naan. Houd je niet van naan? Dan is rijst een goede vervanger.

Foto: Anne-Jitske

Anne-Jitske van Daalen
Als klein meisje groeide Anne-Jitske op in een piepklein dorpje, maar was vastberaden dat er meer in de wereld speelde dan alleen de dagelijkse beslommeringen in het plaatsje. Een grondbeginsel van haar overtuigingen was geschapen. Afgestuurd als Algemeen Sociaal Wetenschapper op multiculturalisme, houdt ze zich vandaag de dag bezig met het verbinden van mensen via culturele waardering en bewustwording van een mondiaal gevoel van verbondenheid middels Wereld van Culturen.