‘Mijn productie is in deze periode verdrievoudigd. Ik zie de toekomst zonnig tegemoet en hoop dat mijn kinderen mijn boerderij zullen overnemen,’ laat Jesus Aguire weten. Jesus Aguire is één van de 1.400 medewerkers in de bananenindustrie van Colombia die profiteert van de Fairtrade bananenverkoop. Doordat hij Fairtrade gecertificeerd is, kon hij de afgelopen jaren investeren in betere bemesting en een inpakstation voor de bananen.
De bananenboeren ontvangen voor de bananen een eerlijke prijs, zodat ze duurzaam kunnen produceren. Daarbovenop ontvangt de coöperatie waar de boer lid van is een Fairtrade premie. De leden bepalen samen waarin dit geld geïnvesteerd wordt. Denk aan verbeteringen van productietechnieken, medische zorg of onderwijs. De Faitrade premie bedraagt jaarlijks in totaal 430.000 dollar.
“De aandacht gaat uit naar verbetering van de arbeids- en leefomstandigheden van de boeren en arbeiders. Ook kleine boeren hebben daardoor nog bestaansrecht.”
Bananen van PLUS
De bananen van PLUS zijn vanaf 2010 uitsluitend Fairtrade. De bananen komen van gecertificeerde organisaties van kleine boeren en plantages in Colombia. Door samen te werken in een coöperatie staan de boeren sterker en krijgen ze toegang tot de internationale markt. Bij de plantages gaat de aandacht uit naar de verbetering van de arbeids- en leefomstandigheden van de arbeiders.
Bezoek aan boeren in Colombia
Afgelopen week ging PLUS met enkele ondernemers en Stichting Max Havelaar op bezoek bij Fairtrade bananen coöperaties en premieprojecten in Colombia. Martin Pietersma, categorymanager aardappelen, groenten en fruit, vindt dit bezoek van toegevoegde waarde om de herkomst inzichtelijk te hebben: ‘Wij kiezen voor Fairtrade bananen, omdat we vinden dat we een verantwoordelijkheid hebben. Doordat PLUS uitsluitend Fairtrade bananen verkoopt, hebben de Colombiaanse boeren de zekerheid van een stabiele afzetmarkt. De aandacht gaat uit naar verbetering van de arbeids- en leefomstandigheden van de boeren en arbeiders. Ook kleine boeren hebben daardoor nog bestaansrecht. Goed om te zien hoe dankbaar zij zijn voor deze kans!’
Van boer tot consument:
Na negen maanden groeien, worden de bananen geplukt, gewassen en verpakt op de bananenplantage in Colombia.
De bananen komen via zeetransport van Colombia naar Antwerpen. Tijdens het transport staan de bananen in een ruimte waar het 13,2º C is om het rijpingsproces tijdens de reis te vertragen. De bananen zijn in totaal twee weken onderweg.
In Antwerpen wordt het fruit onder strenge kwaliteitseisen gecontroleerd en daarna getransporteerd naar het rijpcentrum.
Bananen rijpen vervolgens twee weken. Door de warmte komt het rijpingsproces op gang.
De bananen komen aan op het versdistributiecentrum in Barendrecht. Hier staan ze in een aparte ruimte om het rijpingsproces gelijkmatig te houden. Vanuit het versdistributiecentrum gaan de bananen met de versvracht naar de PLUS supermarkten.
Afbeelding via
‘Mijn productie is in deze periode verdrievoudigd. Ik zie de toekomst zonnig tegemoet en hoop dat mijn kinderen mijn boerderij zullen overnemen,’ laat Jesus Aguire weten. Jesus Aguire is één van de 1.400 medewerkers in de bananenindustrie van Colombia die profiteert van de Fairtrade bananenverkoop. Doordat hij Fairtrade gecertificeerd is, kon hij de afgelopen jaren investeren in betere bemesting en een inpakstation voor de bananen.
De bananenboeren ontvangen voor de bananen een eerlijke prijs, zodat ze duurzaam kunnen produceren. Daarbovenop ontvangt de coöperatie waar de boer lid van is een Fairtrade premie. De leden bepalen samen waarin dit geld geïnvesteerd wordt. Denk aan verbeteringen van productietechnieken, medische zorg of onderwijs. De Faitrade premie bedraagt jaarlijks in totaal 430.000 dollar.
“De aandacht gaat uit naar verbetering van de arbeids- en leefomstandigheden van de boeren en arbeiders. Ook kleine boeren hebben daardoor nog bestaansrecht.”
Bananen van PLUS
De bananen van PLUS zijn vanaf 2010 uitsluitend Fairtrade. De bananen komen van gecertificeerde organisaties van kleine boeren en plantages in Colombia. Door samen te werken in een coöperatie staan de boeren sterker en krijgen ze toegang tot de internationale markt. Bij de plantages gaat de aandacht uit naar de verbetering van de arbeids- en leefomstandigheden van de arbeiders.
Bezoek aan boeren in Colombia
Afgelopen week ging PLUS met enkele ondernemers en Stichting Max Havelaar op bezoek bij Fairtrade bananen coöperaties en premieprojecten in Colombia. Martin Pietersma, categorymanager aardappelen, groenten en fruit, vindt dit bezoek van toegevoegde waarde om de herkomst inzichtelijk te hebben: ‘Wij kiezen voor Fairtrade bananen, omdat we vinden dat we een verantwoordelijkheid hebben. Doordat PLUS uitsluitend Fairtrade bananen verkoopt, hebben de Colombiaanse boeren de zekerheid van een stabiele afzetmarkt. De aandacht gaat uit naar verbetering van de arbeids- en leefomstandigheden van de boeren en arbeiders. Ook kleine boeren hebben daardoor nog bestaansrecht. Goed om te zien hoe dankbaar zij zijn voor deze kans!’
Van boer tot consument:
Na negen maanden groeien, worden de bananen geplukt, gewassen en verpakt op de bananenplantage in Colombia.
De bananen komen via zeetransport van Colombia naar Antwerpen. Tijdens het transport staan de bananen in een ruimte waar het 13,2º C is om het rijpingsproces tijdens de reis te vertragen. De bananen zijn in totaal twee weken onderweg.
In Antwerpen wordt het fruit onder strenge kwaliteitseisen gecontroleerd en daarna getransporteerd naar het rijpcentrum.
Bananen rijpen vervolgens twee weken. Door de warmte komt het rijpingsproces op gang.
De bananen komen aan op het versdistributiecentrum in Barendrecht. Hier staan ze in een aparte ruimte om het rijpingsproces gelijkmatig te houden. Vanuit het versdistributiecentrum gaan de bananen met de versvracht naar de PLUS supermarkten.
Afbeelding via PLUS.
1 Comment