Harira – dikke groentesoep

Harira

Op Facebook zie ik sinds de start van de Ramadan – uiteraard op gezette tijden – prachtige dorstlessende smoothies en energiegevende gerechten langskomen van mijn praktiserende Islam vrienden uit Londen. Vasten in een modern jasje, maar wel met gepaste vroomheid.

Niettemin hier een traditioneel gerecht om te nuttigen tijdens de iftar (het moment waarop het vasten doorbroken mag worden tussen zonsondergang en -opgang). Harira is een voedzame maaltijd dat traditioneel tijdens elke iftar op tafel wordt gezet.

Benodigdheden

2 eetlepels olijfolie
2 uien, fijngesneden
2 teentjes knoflook, fijngesneden
1 theelepel gemberwortel, geraspt
1 theelepel komijnzaad
1 eetlepel paprikapoeder

600 gram tomaten, heel
1/2 liter kokend water

400 gram kikkererwten uit blik, uitgelekt en afgespoeld
1 eetlepel citroensap
1 eetlepel tomatenpuree
2 eetlepels bloem vermengd met 3 eetlepels koud water

3 eetlepels bladpeterselie, fijngesneden
3 eetlepels koriander, fijngesneden
3 eetlepels bladselderij, fijngesneden
zout en peper naar smaak

*Variaties: vermicelli, lamsvlees of kip

Bereiding

Smoor eerst de uien in de pan met olie en voeg er dan de knoflook, gember, komijnzaad en paprikapoeder bij. Als de aroma is vrijgekomen, voeg dan de hele tomaten en het kokende water toe. Laat 10 minuten afgedekt sudderen.

Vis de tomaten uit de pan en pluk voorzichtig de velletjes ervan af. Verdeel de tomaten in grove stukken, op de snijplank of in de pan. Zorg dat de tomaten zich weer in de pan bevinden en pureer de soep met een staafmixer of pureer het geheel in een blender. Voeg nu peper en zout naar smaak toe.

Voeg vervolgens de kikkererwten, tomatenpuree, citroensap en kruiden door de soep en breng aan de kook. Na vijf minuten sudderen mag je de aangelengde bloem toevoegen en harira nog eens vijf minuten laten koken op zacht vuur.

Fijne Ramadan gewenst voor iedereen die deelneemt en dat het een gezonde, vrolijke en gezegende editie mag zijn!

Geïnspireerd door Celia Brooks: De beste vegetarische gerechten van de wereld.

Afbeelding: van Mountaflou op Wikimedia, met Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0 International licentie.

Anne-Jitske van Daalen
Als klein meisje groeide Anne-Jitske op in een piepklein dorpje, maar was vastberaden dat er meer in de wereld speelde dan alleen de dagelijkse beslommeringen in het plaatsje. Een grondbeginsel van haar overtuigingen was geschapen. Afgestuurd als Algemeen Sociaal Wetenschapper op multiculturalisme, houdt ze zich vandaag de dag bezig met het verbinden van mensen via culturele waardering en bewustwording van een mondiaal gevoel van verbondenheid middels Wereld van Culturen.