Kokosrijst met okra uit Jamaica

Kokosrijst met okra uit Jamaica

Deze kokosrijst met okra behoort tot de italgerechten van de Rastafari. Ital houdt in dat ‘het wezen van dingen in hun natuurlijke staat zijn’. Deze gerechten zijn daarom vrij van dierlijke producten, zonder kleur- en smaakstoffen en vaak zoutloos. Passend bij de natuurlijke levenswijze van de Rastafari. Natuurlijk aroma, met name van chilipeper, geeft smaak aan italgerechten. 

Soms maak je van die gerechten waar je versteld van staat dat jij die gemaakt hebt. Dat heb ik met dit Jamaicaans rijstgerecht. Want deze kokosrijst met okra doet mij risotto-achtig aan. Maar dan met de frisse smaak van kokos. Een ‘risotto’ die gegarandeerd lukt en ook nog eens heel vriendelijk is voor mens, dier en planeet!

Wil je er nog iets naast? Mijn bron (zie hieronder) raadt er een bonenschotel bij aan. Zelf vind ik er gebakken tofu bij passen. Maar ook een salade met citroen versterkt naar mijn idee de frisse touch van de kokosrijst.

Ital en Livity

Eten volgens richtlijnen van Ital reinigt en zuivert het lichaam. Deze levenswijze geeft levenskracht en brengt het lichaam terug in de staat zoals deze bij de schepping is bedoeld, volgens Rastafari. Elk product dat van positieve invloed is op ‘Livity’ (levenskracht) is toegestaan. Het lichaam is een tempel – of het nu mensen of dieren betreft – en daarom is ital vrij van dierlijke (bij)producten. De levenswijze van de Rastafari gaat gepaard met respect voor alles dat leeft in de natuur. Rastafari vermijden daarom het volgende in hun gerechten:

  • Dierlijke producten en dierlijke bijproducten
  • Zout
  • Alcohol
  • Bespoten producten en genetisch gemanipuleerde voeding
  • Kraanwater

Kruiden, exotische vruchten en vele groenten vormen samen met soja, volle granen, lijnzaad, hennepzaad, walnoten, en zonnebloemzaad de basis voor italgerechten.

Benodigdheden voor kokosrijst voor 4 personen

1 eetlepel zonnebloemolie
1 gesneden ui
2 fijngesneden knoflooktenen
200 bruine, rondkorrelige rijst voor een risotto-achtige twist
50 gram okra, zonder steeltjes en in plakjes
1 fijngehakte rode paprika
1/2 verse fijngehakte chilipeper
1 dl dikke kokosmelk
3/4 water
100 gram fijngesneden spinazie

En een pan met dikke bodem en sluitende deksel.

Bereidingswijze kokosrijst

Smoor de ui glazig in de olie. Roer er de knoflook en rijst door. Doe er na 1 minuut de paprika, peper, kokosmelk, okra en het water bij. Doe – na alles goed door te roeren – de deksel op de pan en breng aan de kook. Laat het rijstgerecht daarna op laag vuur droog koken tot de rijst gaar is. Voeg de spinazie toe en laat deze gedurende zo’n twee minuten slinken.

Bron: De beste vegetarische gerechten van de wereld van Celia Brooks Brown.

Andere gebruikte bronnen voor informatie over ital: mens-en-gezondheid.infonu.nl en www.rastavibes.nl.

Meer weten over Rastafari over de wereld? Lees dan het artikel van Inge over de symboliek van de Rastafari als identiteit voor Afrikanen in diaspora.

Afbeelding: © Anne-Jitske

Anne-Jitske van Daalen
Als klein meisje groeide Anne-Jitske op in een piepklein dorpje, maar was vastberaden dat er meer in de wereld speelde dan alleen de dagelijkse beslommeringen in het plaatsje. Een grondbeginsel van haar overtuigingen was geschapen. Afgestuurd als Algemeen Sociaal Wetenschapper op multiculturalisme, houdt ze zich vandaag de dag bezig met het verbinden van mensen via culturele waardering en bewustwording van een mondiaal gevoel van verbondenheid middels Wereld van Culturen.