Flexibele feestdagen: Nederland is er klaar voor

Ruim een miljoen Nederlandse moslims vieren deze week het Suikerfeest. Wordt het tijd om er een officiële feestdag van te maken? Tweederde van de Nederlanders is het daar niet mee eens is, blijkt uit onderzoek van Motivaction. Wel vindt 65% dat werknemers zelf mogen kiezen op welke dagen zij een feestdag opnemen.

Tweederde van de Nederlanders vindt het een goed idee als werknemers meer keuzevrijheid krijgen om zelf te bepalen op welke feestdagen ze vrij nemen. De helft van de Nederlanders stelt wel als voorwaarde dat er een aantal gezamenlijke feestdagen blijft bestaan.

Niet elke feestdag gevierd

Een aantal van de huidige feestdagen waarop iedereen vrij is, wordt door een groot deel van de Nederlanders niet gevierd. Dat blijkt uit de feestdagenmonitor van Motivaction. Pinksteren werd in 2015 door 31% van de Nederlanders gevierd. Hemelvaart door bijna een kwart (24%). De feestdagen die wel door de meerderheid van de Nederlanders worden gevierd, zijn Kerst (91%), Oud en Nieuw (86%) en Pasen (67%). Deze aantallen veranderen door de jaren heen nauwelijks.

Feesten hoeft niet altijd samen

Door werknemers zelf te laten kiezen op welke feestdagen ze vrij nemen – naast de gezamenlijke feestdagen – kunnen islamitische Nederlanders, maar ook Nederlanders met bijvoorbeeld een joodse of hindoeïstische achtergrond, de voor hen relevante feestdagen vieren. Zonder dat dit ten koste gaat van hun vakantiedagen.

Ikrame Azaaj, researcher bij Motivaction: ‘Er is in Nederland behoefte aan een flexibele invulling van de feestdagenkalender. Naast mogelijkheden voor werknemers schept dit kansen voor werkgevers. Op dagen waarop iedereen vrij is, kan er nu wel gewerkt worden.’

Niet zonder meer een vrije dag

Hoewel Nederlanders positief staan tegenover het idee om zelf feestdagen te kiezen, zijn de meningen verdeeld over de vraag of werknemers vrij móéten krijgen wanneer zij daarom vragen. Ruim een kwart (28%) van de Nederlanders vindt dat werknemers die vrij vragen voor het Suikerfeest een dag vrij moeten krijgen. Bijna een derde (32%) twijfelt en 40% vindt niet dat werkgevers zonder meer een vrije dag moeten geven wanneer een werknemer daarom vraagt.

Over het onderzoek

Voor het online onderzoek is gebruik gemaakt van het StemPunt-panel van Motivaction met meer dan 60.000 leden. 1.103 Respondenten in de leeftijd van 18 tot 70 jaar hebben de vragenlijst volledig beantwoord. Het afnemen van de interviews liep van 6 tot 13 mei 2016.

De feestdagenmonitor peilt de houding van Nederlanders ten opzichte van feestdagen sinds 2012 direct na een feestdag. Minimaal 1500 respondenten in de leeftijd van 15 t/m 70 jaar nemen daaraan deel. Het onderzoek is representatief op onder meer de kenmerken geslacht, leeftijd, opleiding en regio.

Afbeelding van Mohammed Marhoon op Flickr met Creative Commons licentie Attribution-NonCommercial-ShareAlike 2.0 Generic.

Redactie
Wereld van Culturen kijkt voorbij grenzen en haalt de wereld voor je dichterbij. Je mondiaal verbonden voelen, een gevoel dat we willen overbrengen. Wat doet het met je als je het narratief, het verhaal, van iemand leert kennen? Zou dat je perspectief veranderen? Vergroot het je empathie? Zouden we door het kennen van het narratief van een ander meer tot elkaar kunnen komen?