Rode Kruis: Ravage na aardbevingen in Afghanistan groter dan gedacht

Afghanistan is drie keer achter elkaar getroffen door zware aardbevingen, die gepaard gingen met vele naschokken. In de provincie Herat zijn er duizenden doden en gewonden en vele families raakten hun huis kwijt. Dorpen zijn compleet verwoest en sommige mensen hebben zelfs hun hele gezin verloren. Het Rode Kruis maakt zich ernstig zorgen, ook omdat de ramp in deze tijd minder aandacht krijgt.  

Bijna twee miljoen mensen voelden de grond trillen door de eerste aardbeving. Het is een tragedie in een land dat al jaren gebukt gaat onder aanhoudend conflict, droogte en grote voedselarmoede. Maar liefst 29 miljoen mensen in het land hadden al humanitaire hulp nodig en daar komt deze ramp nog bovenop.  

De Afghaanse Rode Halve Maan, zoals het Rode Kruis in Afghanistan heet, biedt getroffenen medische ondersteuning en zet tenten op zodat mensen tijdelijk onderdak hebben. De schade is volgens hulpverleners nog groter dan in eerste instantie gedacht.  

Schade 

Mensen in de provincies Badghis, Ghor en Herat zijn van alles kwijtgeraakt. Herat werd het zwaarst getroffen. Zeker 2000 huizen zijn tijdens de eerste beving verwoest. In zeker zes dorpen staat geen enkel huis meer overeind. Hulpverleners verzorgen getroffenen van de beving met medische en psychosociale hulp. Ook vervoeren ambulances van de Rode Halve Maan slachtoffers naar het ziekenhuis van Herat.  

Koude nachten 

In het bergachtige gebied zijn de nachten koud. Mensen slapen op straat of in het park omdat hun huis is verwoest. De Afghaanse Rode Halve Maan bracht inmiddels al 10.000 dekens en 4.000 tentzeilen. Ze bouwen tenten om de getroffenen te beschermen tegen de kou.  

Ook zijn er 6.000 jerrycans met water en voedsel zoals rijst, plantaardige olie, dadels en ander gedroogd voedsel gebracht. De afgelopen dagen zorgde de Afghaanse Rode Halve Maan voor voldoende schoon drinkwater voor maar liefst 30.000 mensen.  

Volg het Rode Kruis voor updates over de aardbevingen in Afghanistan. Of steun hen via www.rodekruis.nl.

Redactie
Wereld van Culturen kijkt voorbij grenzen en haalt de wereld voor je dichterbij. Je mondiaal verbonden voelen, een gevoel dat we willen overbrengen. Wat doet het met je als je het narratief, het verhaal, van iemand leert kennen? Zou dat je perspectief veranderen? Vergroot het je empathie? Zouden we door het kennen van het narratief van een ander meer tot elkaar kunnen komen?