Lokale voedsel- en brandstofprijzen verdubbeld in meest kwetsbare landen

De kosten van voedsel, brandstof en kunstmest stijgen gigantisch in de meest arme en kwetsbare gemeenschappen ter wereld. Daar moeten gezinnen nu twee, drie of soms zelfs vier keer zoveel uitgeven dan dat zij deden voor de Russische invasie in de Oekraïne. Dit blijkt uit een recente survey en analyse van ActionAid.

Terwijl op lokale markten in 13 landen in Afrika, Azië en Latijns-Amerika de gemiddelde kosten van tarweproducten zoals pasta met 50% gestegen zijn, besteden gezinnen in Libanon tot wel 275% meer dan in eind februari.

Gestegen voedselprijzen

In de Hoorn van Afrika, waar 20 miljoen mensen al geconfronteerd worden met ernstige honger vanwege langdurige droogte, besteden gezinnen in Somaliland nu meer dan dubbel zoveel (163%) aan brood. De gemiddelde prijs voor bakolie is gestegen met meer dan 60%, maar in sommige delen van Somaliland zijn de kosten gestegen met 260%.

Afgelopen vrijdag publiceerde de VN Voedsel- en Landbouworganisatie (FAO) haar laatste wereldwijde voedselprijzen index. In de versie van vorige maand waren de wereldwijde voedselprijzen al hoger dan ooit.

ActionAid-survey

Uit de ActionAid-survey blijkt dat de stijgingen van voedsel-en brandstofprijzen nieuwe records zullen breken. De oorlog in de Oekraïne verergert de al bestaande uitdagingen in de gemeenschappen die het hardst getroffen zijn door de klimaatcrisis, humanitaire rampen en politieke en economische onrust. De survey in april dit jaar onder markthandelaren en lokale gemeenschappen in 13 landen in Afrika, Azië, Latijns-Amerika en het Midden-Oosten, laat de volgende prijsstijgingen van essentiële producten zien:

•            Kunstmest: gemiddeld 83% (tot 196% in het Elfeta gebied in Ethiopië).

•            Bakolie: gemiddeld 64% (tot 260% in de dorpen Googeysa en Xidhinta in Somaliland).

•            Benzine: gemiddeld 63% (tot 253% in het Myaing gebied in het Magway district, Myanmar).

•            Kookgas: gemiddelde 60% (tot 175% in een deel van Zimbabwe).

•            Pasta: gemiddeld 53% (tot 275% in het Baalbek gebied van Bekaa district, Libanon).

•            Brood gemiddeld 48% (tot 163% in de dorpen Ceel-Giniseed en Teysa, Somaliland).

Teresa Anderson, Teamleider klimaatrechtvaardigheid bij ActionAid licht toe: “De oorlog in Oekraïne heeft een perfecte storm veroorzaakt van torenhoge prijzen voor voedsel, brandstof en kunstmest, waardoor gemeenschappen die het al moeilijk hebben, onevenredig hard geraakt worden. Onze survey toont aan dat op sommige plaatsen prijzen nu verdubbeld, verdrievoudigd, of zelfs vier keer hoger zijn dan voor de oorlog begon. De voedselcrisis verergert en breidt zich uit wereldwijd. Regeringen en internationale instanties moeten urgent actie ondernemen om een nog catastrofalere honger van ongekende schaal te voorkomen.’’ ActionAid roept op om onmiddellijke sociale beschermingsmaatregelen te treffen voor gezinnen die het hardst getroffen worden, en daarbij als eerste vrouwen en meisjes te steunen door onder meer het overhandigen van cash, voedsel en gratis schoolmaaltijden.

Sterk afhankelijk van geïmporteerde producten

Veel landen waar de survey plaatsvond, zijn sterk afhankelijk van geïmporteerde producten, waardoor zij erg vatbaar zijn voor verhoging van prijzen op de wereldmarkt.

In Somaliland, Maryan Muhumed Hudhun, moeder van zes vertelde ActionAid: “ Wij produceren niks hier in Somaliland. Al het eten dat wij consumeren komt van elders, zoals pasta, rijst en bakolie. Alles wat de wereld beïnvloedt, beïnvloedt ons ook. Ik maak me zorgen om voedsel te kunnen krijgen en zelfs water.’’

De wereldwijde situatie door de Oekraïne-crisis laat zien waarom een rechtvaardige energietransitie en een landbouw- en voedseltransitie naar agro-ecologie urgenter zijn dan ooit om klimaatverandering tegen te gaan en om gemeenschappen te beschermen tegen schokken op de wereldwijde voedsel- en energiemarkten.

Meer hierover, vind je op actionaid.nl.

Afbeelding: Sagal Mohamed Saheed (40), zwanger en moeder van twee kinderen in Giro-Sumo IDP camp, Somaliland © Daniel Jukes/ActionAid.

Redactie
Wereld van Culturen kijkt voorbij grenzen en haalt de wereld voor je dichterbij. Je mondiaal verbonden voelen, een gevoel dat we willen overbrengen. Wat doet het met je als je het narratief, het verhaal, van iemand leert kennen? Zou dat je perspectief veranderen? Vergroot het je empathie? Zouden we door het kennen van het narratief van een ander meer tot elkaar kunnen komen?