Free Heri Heri For All verenigt de samenleving ter nagedachtenis aan het slavernijverleden

1 juli 1863 is een dag die in de Nederlandse geschiedenis staat gegrift: op deze historische dag vond de afschaffing van de slavernij in het Koninkrijk der Nederlanden plaats. Tegenwoordig vieren we deze dag onder de naam Keti Koti, wat staat voor ‘verbroken ketenen’. Waar verschillende groeperingen samenkomen om het complexe verleden te herdenken, gaat Free Heri Heri For All een stapje verder door eten, kunst, cultuur en mensen met elkaar te verbinden. Het doel is om op een verbindende manier, vanuit de samenleving de afschaffing te herdenken en te vieren.

Op 1 juli a.s. vindt ‘Free Heri Heri For All’ plaats. Dit initiatief is in het leven geroepen door KIP Republic om gezamenlijk te genieten van het Surinaamse gerecht Heri Heri. Free Heri Heri For All is in het leven geroepen ter nagedachtenis aan het slavernijverleden en om de historie te verbinden met het heden. De eerste editie vond plaats in 2020 met 4.000 gratis gerechten die uitgedeeld werden over alle Amsterdamse stadsdelen, en is inmiddels uitgegroeid tot een landelijke viering waarbij dit jaar meer dan 20.000 Heri Heri gerechten worden uitgedeeld in negen provincies.

© Paul Wijsen, Free Heri Heri For All  

Kracht in saamhorigheid

Terwijl anderen ervoor kiezen om het pijnlijke verleden te negeren, komen nationale organisaties, individuele partners, chefs en duizenden geïnteresseerden juist samen tijdens Free Heri Heri For All om onze tot slaaf gemaakte voorouders te eren. Het belang van de viering van deze dag wordt onderschreven door de vele organisaties en daardoor honderden mensen die onderdeel zijn van deze beweging. Denk aan grote musea van Amsterdam, het Hip Hop Huis in Rotterdam, Eindje 0 Filter in Eindhoven, KraftHeinz, ABNAMRO en nog vele meer. “Gezamenlijk realiseren we een eigen, authentieke zelfuitgeroepen nationale feestdag die vanuit de samenleving ontstaat”, zegt Ayra Kip namens KIP Republic.

Heri Heri verbindt het slavernijverleden met het hier en nu

Bereid volgens het originele recept van de familie Kip, stomen verschillende chefs zich klaar om de 20.000 maaltijden te realiseren. De kleurrijke presentatie van het gerecht is te danken aan de frisse blik van Joris Bijdendijk, bekend van Restaurant Wils en RIJKS. Heri Heri is een Surinaams gerecht, ontstaan uit wat er op de plantage overbleef en wat werd gegeten door de tot slaaf gemaakte voorouders. Het gerecht bestaat uit zoete aardappel, groene banaan, gele banaan, cassave, zoute vis (bakkeljauw) en ei.

© Vere Maagdenberg, Free Heri Heri For All

Nationale uitbreiding

In 2021 sloten al meerdere steden en regio’s zich aan bij Free Heri Heri For All (zoals Tilburg, Almere, Rotterdam, en de provincie Friesland). Dit jaar nemen maar liefst negen provincies deel, waarvan een aantal steden aanvullende activiteiten aanbieden. “Voor ons laat de uitbreiding van Free Heri Heri For All zien dat mensen in het hele land deze dag belangrijk vinden en dat het herhaalde narratief over desinteresse totaal niet aansluit op de behoefte van de samenleving. Nederland is er meer dan ooit klaar voor om zich bewust te worden van deze gezamenlijke geschiedenis of hiermee zelfs tot verzoening te komen”, zegt Ayra Kip.

Voor meer informatie, een volledige lijst van de afhaallocaties, activiteiten en samenwerkende partners, bezoek www.freeheriheriforall.com.

Redactie
Wereld van Culturen kijkt voorbij grenzen en haalt de wereld voor je dichterbij. Je mondiaal verbonden voelen, een gevoel dat we willen overbrengen. Wat doet het met je als je het narratief, het verhaal, van iemand leert kennen? Zou dat je perspectief veranderen? Vergroot het je empathie? Zouden we door het kennen van het narratief van een ander meer tot elkaar kunnen komen?