The dry spell opent 18e editie Camera Japan Festival 

Ook dit jaar kent CAMERA JAPAN Festival weer een divers programma, bestaande uit 50+ films, variërend van de beste en nieuwste Japanse arthouse, animatie, documentaires, korte films, klassiekers en speciale vertoningen. Te beginnen op 20 september waar het festival onofficieel wordt afgetrapt in WORM met de bijzondere vertoning van Spaghetti Ramen.

De achttiende editie van het festival wordt in LantarenVenster op donderdag 21 september feestelijk geopend met een taiko-performance en de Europese première van The Dry Spell, geregisseerd door TAKAHASHI Masaya. Van 28 september t/m 1 oktober verhuist het festival met een licht aangepast programma naar het Amsterdamse LAB111.

Internationaal programma

Met drie internationale en maar liefst tien Europese premières kent het festival een bijzonder exclusief en internationaal programma. Zo worden Tsugaru Lacquer Girl, Firing the Lighter Gun en The Rest of Our Lives voor het eerst buiten de Japanse landsgrenzen vertoond.

De internationale premières van Firing the Lighter Gun en The Rest of Our Lives krijgen extra cachet door de aanwezigheid van diens regisseurs, respectievelijk SANADA Kohei en KUMA Shinji. Daarnaast zullen Robin KIKIC (Salaryman), Koert DAVIDSE (Quoting Masterpieces) en Raf KEUNEN (TRACÉ) aanwezig zijn en hun korte film komen inleiden.

Anime

Natuurlijk zijn ook de trouwe anime-fans niet vergeten. Zo zijn het aviatische Blue Thermal, het koninklijke Gold Kingdom and Water Kingdom en het nog niet in Japan uitgebrachte Komada: A Whisky Family voor het eerst in Nederland te zien. Speciaal in de anime-sectie is de vertoning van Macross Plus uit 1995 en de jaarlijks terugkerende Animation Shorts.

Nieuwste en klassiekers

CAMERA JAPAN Festival biedt niet alleen een podium voor de nieuwste Japanse films, maar bezoekers kunnen ook rekenen op een handvol klassiekers. Zo heeft het festival beslag weten te leggen op YAMANAKA Sadao’s Priest of Darkness en Tange Sazen and the Pot Worth a Million Ryo. Ook TANAKA Noboru’s The Oldest Profession zal 49 jaar na dato weer op het grote doek te bewonderen zijn net als het 35 jaar oude Tokyo Pop.

Het begint bijna traditie te worden, want ook dit jaar worden er weer stomme films voorzien van livemuziek. De twee korte klassiekers, The Frightful Era of Kurama Tengu en The Peerless Patriot, worden door het Rotterdam Kinematic Ensemble op unieke wijze begeleid.

Workshops en meer

Naast film focust CAMERA JAPAN zich tevens op andere Japanse (beeldende) kunsten, cultuur en eten. Zo kunnen festivalbezoekers hun creativiteit de vrije loop laten gaan tijdens workshops zoals Origami, Koji & Wild Fermentation, Maki-e en New Kintsugi. Ook vinden er dit jaar twee proeverijen plaats: een met natuurlijke wijnen en een met whisky. Houd de website in de gaten voor meer workshops en informatie.

Verwacht ook dit jaar weer interessante exposities, de traditionele filmbrunch en het hoogtepunt voor de kleinste CAMERA JAPAN fans: de Kids’ Day.

Over CAMERA JAPAN

Het CAMERA JAPAN Festival is uitgegroeid tot het grootste Japanse filmfestival in de Benelux en trekt jaarlijks duizenden bezoekers. CAMERA JAPAN kenmerkt zich door een zeer divers programma: naast speelfilms, documentaires en anime wordt er ook aandacht besteed aan de vele aspecten van de Japanse cultuur, waaronder beeldende kunst, muziek, dans en eten.

Nieuws over CAMERA JAPAN en ticket en informatie over het programma, inclusief speeltijden, zijn te vinden op www.camerajapan.nl.

Redactie
Wereld van Culturen kijkt voorbij grenzen en haalt de wereld voor je dichterbij. Je mondiaal verbonden voelen, een gevoel dat we willen overbrengen. Wat doet het met je als je het narratief, het verhaal, van iemand leert kennen? Zou dat je perspectief veranderen? Vergroot het je empathie? Zouden we door het kennen van het narratief van een ander meer tot elkaar kunnen komen?