Rode Kruis heeft giro 7447 voor slachtoffers overstromingen Libië geopend

Na de hevige aardbeving in Marokko, een verwoestende storm in Libië. Het Rode Kruis heeft gironummer 7447 voor de slachtoffers van de overstromingen in Libië geopend. Storm Daniel kostte het leven aan duizenden mensen en er zijn zeker 10.000 mensen vermist. De overstromingen aan de oostkust van Libië zorgen voor een ravage. De storm verwoestte huizen, dammen braken door en straten staan onder water.

Hulpverleners van de Libische Rode Halve Maan, zo heet het Rode Kruis in Libië, helpen sinds zaterdag de slachtoffers van de overstromingen. Ze verlenen medische en eerste hulp, voeren reddingsoperaties uit en helpen met de evacuatie van gezinnen. Duizenden mensen zijn getroffen door de storm en de overstromingen. Zij hebben dringend humanitaire hulp nodig.

Dringend hulp nodig

Het dodental is enorm en er wordt rekening gehouden dat het aantal verder oploopt tot duizenden mensen. Derk Segaar, Hoofd Internationale Hulp van het Rode Kruis: “De storm en daaropvolgende overstromingen hebben duizenden mensen keihard geraakt. Straten staan onder water en liggen vol met puin van verwoeste gebouwen. Er is op dit moment een tekort aan alles. Mensen zijn hun huis kwijt en hebben dringend medische hulp nodig. Het Rode Kruis zorgt voor tenten, dekens, voedsel en schoon drinkwater. Ook zijn hygiëneproducten belangrijk, omdat vervuild water tot ziekte-uitbraken kan leiden, zoals diarree en cholera.”

Hulpverleners omgekomen

De hulp in Libië is in volle gang. Doordat het gebied volledig is verwoest en overstroomd, is het ook niet zonder gevaar. Drie hulpverleners van het Rode Kruis zijn tot hun grote spijt omgekomen toen ze families hielpen na de overstromingen.

Geld doneren

De mensen in Libië hebben nog veel meer hulp nodig. Doneren kan via de website van het Rode Kruis of via IBAN-nummer NL67INGB0000007447.

Redactie
Wereld van Culturen kijkt voorbij grenzen en haalt de wereld voor je dichterbij. Je mondiaal verbonden voelen, een gevoel dat we willen overbrengen. Wat doet het met je als je het narratief, het verhaal, van iemand leert kennen? Zou dat je perspectief veranderen? Vergroot het je empathie? Zouden we door het kennen van het narratief van een ander meer tot elkaar kunnen komen?