Bezoekers welkom bij meer dan 60 opvanglocaties tijdens Open azc dag op 24 september

Op zaterdag 24 september organiseren het COA, Vluchtelingenwerk Nederland, IND en DT&V de jaarlijkse Open azc dag. Bezoekers kunnen tussen 13.00 en 16.00 uur bij meer dan zestig opvanglocaties langs om een indruk te krijgen van het dagelijks leven in de asielopvang. De open dag wordt georganiseerd tijdens Nationale Burendag. Er zijn rondleidingen, informatiemarkten, proeverijen, workshops, optredens en andere activiteiten.

Arabische en Noord-Afrikaanse hits in Winterswijk en een volleybaltoernooi in Den Helder

De Open azc dag is na twee online edities dit jaar weer live. Behalve de reguliere asielzoekerscentra, doen ook opvanglocaties voor minderjarige asielzoekers en een paar noodopvanglocaties mee. Iedere opvanglocatie heeft een eigen programma. Zo treedt in azc Grave het succesvolle Iraanse dj-duo (en ex-bewoners) Vessbroz op, draait dj Yalla Yall Arabische en Noord-Afrikaanse hits in Winterswijk en kunnen bezoekers in Den Helder meedoen aan een taalcafé en volleybaltoernooi. Staatssecretaris Van der Burg (Asiel en Migratie) bezoekt azc Gilze Rijen.

Het leven en werken in de opvang van dichtbij

Omdat Burendag een dag is waarop je gezellig samenkomt en iets goeds doet voor elkaar en de buurt, grijpen COA, VluchtelingenWerk Nederland, IND en DT&V deze dag aan om aandacht te vragen voor de bewoners van asielopvanglocaties. De afgelopen tijd is vooral de crisis in de asielopvang te zien. Tijdens de Open azc dag kunnen bezoekers van dichtbij meemaken hoe het leven en werken er in de opvang uitziet, uitleg krijgen over hoe de asielprocedure werkt en zelf kennismaken met bewoners van de opvanglocaties.

In Nederland zijn nu 150 locaties voor asielopvang waarvan 72 tijdelijke locaties. Op deze locaties worden bijna 43.000 bewoners opgevangen en begeleid. Dit zijn vooral mensen die de asielprocedure nog doorlopen, maar ook 17 duizend mensen die al een verblijfsvergunning hebben en wachten op woonruimte bij een gemeente. Daarnaast worden er nog circa 6000 mensen opgevangen in tijdelijke crisisnoodopvanglocaties van gemeenten.

Meer weten? Bezoek www.coa.nl/nl/open-azc-dag voor meer informatie. 

Afbeelding van John Hain via Pixabay.

Redactie
Wereld van Culturen kijkt voorbij grenzen en haalt de wereld voor je dichterbij. Je mondiaal verbonden voelen, een gevoel dat we willen overbrengen. Wat doet het met je als je het narratief, het verhaal, van iemand leert kennen? Zou dat je perspectief veranderen? Vergroot het je empathie? Zouden we door het kennen van het narratief van een ander meer tot elkaar kunnen komen?