Wereldwijd vijftig miljoen slachtoffers slavernij – ‘Overheden moeten meer doen om meest kwetsbaren te beschermen’

Vijftig miljoen kinderen, vrouwen en mannen worden volgens onderzoek momenteel in slavernij gehouden. Dit zijn er tien miljoen meer dan uit het laatste onderzoek blijkt in 2006. Volgens International Justice Mission (IJM), werelds grootste organisatie in de strijd tegen slavernij, geven deze cijfers eens te meer aan dat overheden meer moeten doen om de meest kwetsbaren onder hun bevolking te beschermen tegen geweld.

Moderne slavernij is een wereldwijd probleem. Van de vijftig miljoen slachtoffers wordt 63 procent uitgebuit in gedwongen arbeid en 23 procent misbruikt in de commerciële seksindustrie. In de cijfers zijn naast slachtoffers van gedwongen arbeid ook 22 miljoen slachtoffers van gedwongen huwelijken meegerekend.

Kwetsbaar

De groei van het aantal in slavernij gehouden mensen, komt deels door de kwetsbaarheid van vluchtelingen. Zo ziet IJM dat vrouwen uit Oekraïne die hun toevlucht zoeken in buurlanden, misleid worden door mensenhandelaren. Ook online seksueel misbruik van kinderen nam toe. Vanwege de wereldwijde lockdowns door de corona-pandemie, gingen meer westerse klanten online op zoek naar kinderen uit landen als De Filipijnen. Die kinderen werden in hun opdracht misbruikt voor de webcam.

“Ook al vechten wij al vijfentwintig jaar tegen slavernij en mensenhandel, toch zijn wij weer geschokt door deze cijfers,” zegt Caroly Houmes, directeur van IJM in Nederland. “Het zijn altijd de mensen die al zeer kwetsbaar zijn die slachtoffer worden van slavernij. Terwijl wij in de praktijk zien dat er wel degelijk oplossingen zijn voor deze gruwelijke misdaad. En dit is door te bouwen aan goed functionerende rechtssystemen die de armsten beschermen.”

Afname slavernij door aanpak overheden

Terwijl volgens het onderzoek het aantal slaven wereldwijd is gegroeid, ziet IJM in de gebieden waar zij al jaren werken juist een afname. “Uit onderzoek blijkt bijvoorbeeld dat nu met zekerheid te zeggen is dat in bepaalde districten in het zuiden van India geen slavernij meer plaatsvindt. Dit terwijl het nog niet lang geleden aan de orde van de dag was. Dit kon alleen gebeuren doordat de overheid zijn taak serieus heeft opgepakt, het rechtssysteem is hervormd en daders niet langer ongestraft hun gang kunnen gaan.”

Samenwerken over landsgrenzen

Het is cruciaal om over landsgrenzen samen te werken om moderne slavenrij aan te pakken, benadrukt IJM. Dat gebeurt bijvoorbeeld in de strijd tegen seksueel misbruik van kinderen voor livestreams in de Filipijnen. Om deze kindslavernij aan te pakken, werken IJM, de Filipijnse, Australische, Britse en sinds kort ook de Nederlandse autoriteiten samen. Door deze samenwerking kunnen meer kinderen worden bevrijd en neemt de pakkans van (vaak westerse) daders aanzienlijk toe.

IJM roept overheden daarom op alles op alles te zetten om de eigen bevolking te beschermen door te werken aan goed functionerende rechtssystemen. Houmes: “Wij geloven dat er een eind kan worden gemaakt aan slavernij. Maar dit kan alleen wanneer we deze plaag van geweld serieus nemen, investeren in goed werkende rechtssystemen en zo de meest kwetsbaren beschermen.”

Als je meer wil weten over de strijd tegen moderne slavernij, bezoek dan de website van IJM: www.ijmnl.org.

Afbeelding: Een meisje dat gedwongen werd tot seksueel misbruik voor livestreams, wordt bevrijd door de Filipijnse autoriteiten en IJM.

Redactie
Wereld van Culturen kijkt voorbij grenzen en haalt de wereld voor je dichterbij. Je mondiaal verbonden voelen, een gevoel dat we willen overbrengen. Wat doet het met je als je het narratief, het verhaal, van iemand leert kennen? Zou dat je perspectief veranderen? Vergroot het je empathie? Zouden we door het kennen van het narratief van een ander meer tot elkaar kunnen komen?