MAMAS leggen moestuinen aan in strijd tegen ondervoeding

Op Internationale Vrouwendag dit initiatief in de spotlights. Kinderfonds MAMAS heeft onlangs haar Moestuinen-campagne gelanceerd. Daarmee wil de organisatie aandacht vragen voor het ernstige ondervoedingsprobleem in Zuid-Afrika. Met een donatie wordt een moestuintje aangelegd bij een kwetsbaar gezin in de sloppenwijken van Zuid-Afrika. Op die manier kan het gezin zelf voorzien in voedsel, het overschot van de oogst doorverkopen en inkomen generen.

Eerste lockdown

Tijdens de eerste lockdown deelden de MAMAS voedselpakketten uit om arme gezinnen te voorzien van voedsel. Toch merkten zij al gauw dat dit slechts een tijdelijke oplossing was. Afhankelijkheid van voedselpakketten wilden ze voorkomen. Daarom bedachten de MAMAS de aanleg van moestuintjes bij kwetsbare gezinnen in de sloppenwijken van Zuid-Afrika. Niet alleen worden ze zelfredzaam, ook krijgen deze gezinnen hun eigenwaarde terug en schept het onderlinge verbondenheid. Daarnaast ontwikkelen de gezinnen kennis over gezonde voeding en het verbouwen van gewassen.

Het langzame geweld van ondervoeding

Door de coronapandemie is de Zuid-Afrikaanse economie nagenoeg ingestort, is de kloof tussen arm en rijk alleen maar verder toegenomen en zijn de sterfgevallen aan COVID-19 schrikbarend. Kinderen in Zuid-Afrika zijn de dupe van de gevolgen. Miljoenen kinderen gaan met honger naar bed. Ze eten vaak alleen maïspap, en niet eens elke dag. Onderzoekers van de Universiteit van Kaapstad spreken van het langzame geweld van ondervoeding. Zo kampt één op de vier kinderen in Zuid-Afrika met een groeistoornis als gevolg van te weinig of eenzijdig voedsel. De coronapandemie heeft het probleem verergerd.

Meer monden voeden

De MAMAS bewerken inmiddels meer dan 100.000 m2 aan moestuinen waarmee duizenden monden worden gevoed. Maar er zijn veel meer tuintjes nodig om ondervoeding tegen te gaan. Joep Verboeket, directeur Kinderfonds MAMAS: ‘Tijdens de eerste strenge lockdown van de coronacrisis bleek hoe essentieel de lokale moestuinen van de MAMAS zijn. We moeten alles op alles zetten om de Zuid-Afrikaanse kinderen te behoeden voor ondervoeding en erger. De MAMAS weten als geen ander wat lokaal nodig is en daarom verdienen ze nog meer hulp. Zo vertelde MAMA Ingrid mij dat de moestuinen ook bijdragen aan het versterken van de communicatie tussen de drie generaties die hier op het land werken. Het creëert de mogelijkheid om wijsheid, tradities en verhalen van de ene generatie over te dragen op de volgende.’  

Meedoen? Voor zeven euro krijgt een kwetsbaar gezin een moestuintje aangelegd. Als donateur ontvang je gratis het MAMAS-kookboek*; een samenwerking van de MAMAS en Robèrt van Beckhoven en vrienden. Kijk op www.kinderfondsmamas.nl voor meer informatie.

Kinderfonds MAMAS is een Nederlandse organisatie die 21 jaar geleden op verzoek van Nelson Mandela is opgericht. Zij steunt de 2.200 MAMAS van 33 grassroots-organisaties in Zuid-Afrika. De MAMAS organiseren zelf dagelijks zorg, bescherming, eten, warmte en liefde voor nu al 60.000 kinderen. De MAMAS beschermen de meest kwetsbare kinderen en helpen hen om veilig, gezond, goed opgeleid en sociaal vaardig groot te worden.

*Het kookboek wordt volledig gesponsord door alle betrokken partijen. Je donatie wordt geheel ingezet voor de aanleg van moestuinen.

Afbeelding: Kinderfonds MAMAS.

Redactie
Wereld van Culturen kijkt voorbij grenzen en haalt de wereld voor je dichterbij. Je mondiaal verbonden voelen, een gevoel dat we willen overbrengen. Wat doet het met je als je het narratief, het verhaal, van iemand leert kennen? Zou dat je perspectief veranderen? Vergroot het je empathie? Zouden we door het kennen van het narratief van een ander meer tot elkaar kunnen komen?