Stichting Vluchteling stelt kwart miljoen beschikbaar na brand Rohingya-kamp Bangladesh

Op 22 maart heeft in vluchtelingenkamp Kutapalong Balukhali in Bangladesh een hevige brand gewoed. Meer dan 45.000 Rohingya zijn dakloos geworden. De brand heeft aan zeker vijftien mensen het leven gekost en er zijn honderden gewonden en vermisten. Stichting Vluchteling stelt uit haar noodhulpreserves per direct een kwart miljoen euro beschikbaar voor hulp aan vluchtelingen die zijn getroffen door de brand.

“De Rohingya krijgen opnieuw een vreselijke klap te verwerken. Ze hebben Myanmar moeten ontvluchten en nu zijn velen van hen opnieuw alles kwijt. Er woeden vaker branden in het kamp, maar deze was van een ongekende omvang. Het is een afschuwelijke ramp”, aldus Tineke Ceelen, directeur Stichting Vluchteling. Veel Rohingya zijn in 2017 uit Myanmar gevlucht om aan vervolging te ontsnappen. Het Internationaal Strafhof in Den Haag stelt dat de Rohingya een aanzienlijk risico lopen in Myanmar slachtoffer te worden van genocide.

Noodhulpverlening

Ter plekke wordt door de partner van Stichting Vluchteling onderzoek gedaan naar de grootste noden. Stichting Vluchteling maakt zich op voor een omvangrijke noodhulpoperatie en draagt in eerste instantie bij aan noodopvang en psychosociale zorg. Ook is IBAN 999 (NL48 INGB 0 000 000999) opengesteld voor giften.

Wil je meer weten over Stichting Vluchteling? Bezoek dan www.vluchteling.nl.

Afbeelding: Flickr, World Bank Photo Collection. Rohingya vluchtelingenkamp in Kutupalong, Cox’s Bazar (2018). Foto: Tanvir Murad Topu / World Bank (CC BY-NC-ND 2.0).

Redactie
Wereld van Culturen kijkt voorbij grenzen en haalt de wereld voor je dichterbij. Je mondiaal verbonden voelen, een gevoel dat we willen overbrengen. Wat doet het met je als je het narratief, het verhaal, van iemand leert kennen? Zou dat je perspectief veranderen? Vergroot het je empathie? Zouden we door het kennen van het narratief van een ander meer tot elkaar kunnen komen?