Maand van de Geschiedenis 2022: fiets, wandel en klim door verhalen uit het verleden

Op 1 oktober is het grootste historische evenement van Nederland van start gegaan: de Maand van de Geschiedenis. Honderden musea, bibliotheken, boekhandels en culturele instellingen organiseren vele activiteiten rondom het jaarthema ‘Wat een ramp!’. Naast voorstellingen, workshops, lezingen en festivals zijn er ook fietstours en wandelingen. Trotseer de herfst en trek er in oktober op uit.

Den Helder vol rampen

Branden, oorlogen, epidemieën, overstromingen, zeeslagen. De geschiedenis van Den Helder zit vol met rampen. Fiets mee met een gids door het noordelijkste puntje van Noord-Holland en ontdek de verhalen achter de vele rampen die de stad hebben geteisterd.
Den Helder, Stichting Erfgoed Den Helder, Marinemuseum en KopGroep Bibliotheken, 8, 15, 18 en 27 oktober. 

www.maandvandegeschiedenis.nl/page/24529/stichting-erfgoed-den-helder 

Amsterdamse School

Eind negentiende eeuw leefden de arbeiders in de Amsterdamse Jordaan in erbarmelijke omstandigheden: grote gezinnen woonden in kleine kamers, armoede heerste en op straat was het onveilig. Wandel mee en hoor hoe de mooie huizen van de Amsterdamse School een oplossing waren voor deze rampzalige situatie. 
Amsterdam, Museum Het Schip, 9, 16, 23, 30 oktober. 

www.maandvandegeschiedenis.nl/museumhetschip  

Luchtwachttorens

Luchtwachttorens waren tijdens de Koude Oorlog strategische punten om Russische vliegtuigen te ontdekken. Ga naar buiten en beklim een van de nog overgebleven torens tijdens het Koude Oorlog-weekend. Of lees vanaf 19 oktober alles over deze geschiedenis in het boek Luchtwachttorens uit de Koude Oorlog van Sandra van Lochem.  
Diverse locaties, Luchtwachttorens in de Koude Oorlog, 22 en 23 oktober. 

www.maandvandegeschiedenis.nl/luchtwachttorens 

Rampjaar 1672

Beleef het rampjaar 1672 ‘op de fiets’. De tocht brengt je langs het prinselijk hoofdkwartier bij Bodegraven, waar de spannendste gebeurtenissen zich afspeelden. Je komt langs dijken, sluizen, molens en boerderijen, en ontdekt de geschiedenis van de Waterlinie. 
Reeuwijk, Hoofdkwartier 1672 en Stichting Oude Hollandse Waterlinie, 1 t/m 31 oktober. 

www.maandvandegeschiedenis.nl/page/23939/fietstocht-rond-het-hoofdkwartier-van-de-prins-27-km

De winter van 1572-1573

Het Beleg van Haarlem is een van de meest beruchte gebeurtenissen uit de Tachtigjarige Oorlog. Een gids neemt je mee door de historische binnenstad en vertelt over de winter van 1572-1573. Welke monumenten en gebouwen herinneren nog aan de belegering van de stad? 
Haarlem, Cicerones, 9, 16, 23, 30 oktober. 

www.maandvandegeschiedenis.nl/page/9566/cicerones 

De Waalse Furie

In 1572 beleefde Dokkum de Waalse Furie: een bezetting door geuzen, boeren en burgers die werd neergeslagen door de Spanjaarden. Ontdek deze bloedige geschiedenis tijdens de speciale ‘furieuze wandeling’ die je langs plekken uit de Waalse Furie voert.  
Dokkum, Museum Dokkum, 1 t/m 31 oktober. 

www.maandvandegeschiedenis.nl/page/25874/de-furieuze-stadswandeling-door-dokkum

Stadsrampen in Zwolle

Zwolle kent allerlei uiteenlopende rampen: stadsbranden, overstromingen, epidemieën, moordpartijen en zelfs een gestolen baby, die later als wilde deerne rondspookte. Samen met historicus Girbe Buist ontdek je de rampplekken, de dramatische achtergrondverhalen en leer je hoe de Hanzestad vroeger omging met misdaad, ziekte en dood.
Zwolle, Buistbelevingsprojecten, 9 en 16 oktober. 

www.maandvandegeschiedenis.nl/page/25502/rampenwandeling-zwolle 

Gratis fiets- en wandelroutes in Limburg

Ontdek met je smartphone de geschiedenis en verhalen achter verschillende plekken in Limburg. Je hebt keuze uit gratis te downloaden fiets- en wandelroutes. Zo volg je bijvoorbeeld de ‘Liberation Route’ langs de weg die onze bevrijders in 1944 en 1945 aflegden.
Limburg, Diverse locaties, 1 t/m 31 oktober. 

www.maandvandegeschiedenis.nl/page/24723/ontdek-de-verhalen-en-geschiedenis-van-limburg-met-je-smartphone  

De complete agenda bekijk je op: www.maandvandegeschiedenis.nl/agenda

Afbeelding: Campagnebeeld Maand van de Geschiedenis ‘Wat een ramp’ © Fotoarchief Frits Gerritsen.

Redactie
Wereld van Culturen kijkt voorbij grenzen en haalt de wereld voor je dichterbij. Je mondiaal verbonden voelen, een gevoel dat we willen overbrengen. Wat doet het met je als je het narratief, het verhaal, van iemand leert kennen? Zou dat je perspectief veranderen? Vergroot het je empathie? Zouden we door het kennen van het narratief van een ander meer tot elkaar kunnen komen?