CinemAsia Film Festival 2023

Van 7 t/m 12 maart brengt CinemAsia voor de 15e keer de vele gezichten van Azië op het witte doek in Amsterdam. Het veelzijdige programma van 41 films en shorts, telt 29 feature films uit 12 Aziatische landen en regio’s, waarvan 4 internationale premières en 1 Europese première. Filmliefhebbers kunnen genieten van blockbusters, arthouse en documentaires die nieuwe perspectieven bieden op het boeiende Aziatische continent.

Zes dagen lang brengt CinemAsia kleur aan het grote witte doek in de Amsterdamse filmtheaters Studio/K, Rialto De Pijp en Rialto VU, en online via ‘CinemAsia at Home’.

Return to Seoul

Op 7 maart trapt het festival af met de première van Return to Seoul (2022) van de Frans-Cambodjaanse regisseur Davy Chou, die hiermee terugkeert bij CinemAsia na het winnen van de CinemAsia Grand Jury Award in 2017 voor zijn film Diamond Island. In de veelbekroonde Return To Seoul, besluit een jonge vrouw tijdens een spontane reis naar Zuid-Korea om haar biologische ouders op te sporen. Zowel regisseur Davy Chou als hoofdrolspeelster Park Ji-min geven acte de présence op het festival. 

Where the Wind Blows

CinemAsia sluit dit jaar af met Where the Wind Blows (2022), waarin regisseur Philip Yung het koloniale Hong Kong van na de Tweede Wereldoorlog doet herleven. In deze epische misdaadsaga over macht en corruptie schitteren de Hongkongse supersterren Aaron Kwok en Tony Leung voor het eerst samen op het witte doek.

Nieuwe generatie filmmakers

De Competitie Selectie viert nieuwe generatie talentvolle filmmakers met een sterke artistieke visie, grensverleggende cinematografie en baanbrekende onderwerpen. Zo laat Autobiography zien hoe de militaire dictatuur van het Soeharto-regime de Indonesische jeugd beïnvloedt en het collectieve trauma van een natie blootlegt. Wereldwijd veel prijzen gewonnen, zoals de FIPRESCI priis in Venetië en Best Asian Film op het Taipei Golden Horse Film Festival. What Happened to the Wolf? portretteert een tedere romance tussen twee terminaal zieke vrouwen; wat zeldzaam is in Myanmar waar queer mensen worden vervolgd. Sinds de staatsgreep van februari 2021 is de Birmese filmmaker Na Gyi ondergedoken vanwege zijn politieke activiteiten.

Urgente onderwerpen

De officiële Panorama selectie etaleert bijzondere films uit Azië die in hun thuisland in de prijzen zijn gevallen, enthousiaste reacties van het publiek hebben ontvangen, en die aandacht vragen voor urgente onderwerpen die in de mainstream media niet of nauwelijks aan bod komen. In dit onderdeel komen 4 internationale premières aan bod. Het festival brengt Lola Amaria’s documentaire The Exiles, over voormalige leden van de Indonesische Communistische Partij die het Soeharto-regime zijn ontvlucht en in Europa een leven hebben opgebouwd, voor het eerst buiten Indonesië op het grote scherm. 

Galang van Adriyanto Dewo is zowel een introspectieve reis als een film die stereotypen over rock- en metalmuziek bevraagt. Actrice Asmara Abigail, tevens de hoofdactrice van de unieke, feministische wraak thriller Stone Turtle van de Maleisische New Wave-pionier Woo Ming Jin, zal aanwezig zijn op het festival. 

Ginger & Honey Milk van filmmaakster Mika Imai wiens eerste taal Japanse gebarentaal is, belicht in haar fijngevoelige film de intersectionaliteit van queer en doof zijn in Japan.

Orpa gaat over een Papoease tiener die niets liever wil dan studeren en ontsnapt aan een gedwongen huwelijk met een veel oudere man. Gebaseerd op het lot dat vele Papoease meisjes treft, brengt Theo Rumansara een verhaal over veerkracht en moed dat laat zien dat het mogelijk is om los te komen van eeuwenoude tradities. 

In de première van de documentaire Hidden Letters, vinden twee vrouwen in hedendaags China elkaar in hun gedeelde passie voor Nüshu, een eeuwenoude geheime taal bedacht en alleen gesproken door Chinese vrouwen.

CinemAsia x Kaboom Animation Festival

In samenwerking met Kaboom presenteert CinemAsia een speciale animatie selectie, die veelzijdige genres, animatiestijlen en prachtig geanimeerde verhalen. Blind Willow, Sleeping Woman is gebaseerd op de gelijknamige verhalenbundel van Haruki Murakami. De visueel bijzondere blockbuster Demigod: The Legend Begins is gebaseerd op een geliefde Taiwanese televisieserie en combineert de fantasierijke veldslagen van wuxia met de traditionele kunst van budaixi, het handpoppenspel. De première van The Great Detective Sherlock Holmes: The Greatest Jail-Breaker komt van twee van Hong Kong’s meest gerespecteerde animatiefilmmakers. Tatsumi is een ontroerend portret van, en een hommage aan de legendarische mangaka-pionier TATSUMI Yoshihiro en geanimeerd in zijn stijl.

Shorts

Dit jaar heeft CinemAsia bijzondere samenwerkingen op het gebied van korte film. CinemAsia brengt samen met Queer East Film Festival uit Londen een speciale selectie. Ook presenteert CinemAsia in de Openbare Bibliotheek Amsterdam (locatie Oosterdok) een serie shorts van vijf jonge kunstenaars Chinese kunstenaars die momenteel in Nederland werken en wonen. 

CinemAsia X Queer East Film Festival: Short Film Series – Seasons is een reeks van 5 korte films met als thema ‘metamorfose’, die een veelzijdigheid aan queer herinneringen en toekomstvisies samenbrengen: Boy Queen (Myanmar, Duitsland 2021) van Sai Nyi Min Htut, Seance of the Past(Singapore 2022) van Adelaide Sherry, Truthless(China 2021) van Zhao Badou, Memori Dia (Indonesie, Duitsland 2022) van Asarela Orchidia Dewi, Tank Fairy (VS, Taiwan 2022) van Erich Rettstadt 

Crossed the Blue

Wat betekent thuis? Waar liggen je wortels? Hoe integreer je in de Nederlandse samenleving en blijf je verbonden met je thuisland? Aan de hand van een serie korte films van vijf jonge Chinese kunstenaars onderzoeken we samen met hen deze vraagstukken, die voor iedereen met een migratieachtergrond herkenbaar zijn: The Art of Loving Ourselves – (Un)learn The Intersectional Shame (2020) van Zhou Jinxiao, Sight Leek (2022) van Peng Zuqiang, The intertwined dream (2022) van Chen Hangfeng, Real – Integration (2021) He Jing & Guo Qiaochu.

CinemAsia filmLAB  

CinemAsia’s filmLAB heeft als missie om verhalen uit de Nederlands-Aziatische diaspora en diversiteit in de Nederlandse film- en televisie industrie te stimuleren. FilmLAB presenteert op het festival korte promo’s van twee aanstormende Aziatisch-Nederlandse talenten: Stiletto van Thuy Nguyen is een Nederlands-Aziatisch LGBTQIA+ verhaal over een non-binair persoon die een elegante, maar terughoudende vrouw ontmoet. A Precious Shadow van Tenzing WOING volgt een diner tussen Chinese immigranten uit de jaren ‘90 die werkten woonden in de Amsterdamse Wallen. Een reis van nostalgische herinneringen.

Daarnaast vertonen twee FilmLAB Alumni hun meest recente korte film: Honeycomb (Nederland 2022) van Haider Hussain en Vreemdelingen (2022) van Rishi Chamman. In het PitchLAB Event krijgen opkomende schrijvers en makers de kans om hun idee te pitchen en is er gelegenheid om te netwerken met professionals en beleidsmakers uit de industrie. 

Industry Program

In het Asian-European Media Makers Forum bespreken gevestigde professionals en beleidsmakers uit verschillende disciplines hoe Europa en Azië hun samenwerkingen in de filmindustrie zodanig kunnen vormgeven, dat het bijdraagt aan een diverse Aziatische representatie, wederzijds begrip en culturele empathie.

Meer dan film alleen

Zoals gebruikelijk is er weer veel aandacht voor cultuur, community en verdieping, zoals de CinemAsia x Happy in Holland Artist Talk, Q&A’s, een kids stop-motion workshop, de Asian Food Bazaar en karaoke. Bij CinemAsia worden je zintuigen geprikkeld.

Voor meer films, informatie en de kaartverkoop, ga naar Cinemasia.nl.

Redactie
Wereld van Culturen kijkt voorbij grenzen en haalt de wereld voor je dichterbij. Je mondiaal verbonden voelen, een gevoel dat we willen overbrengen. Wat doet het met je als je het narratief, het verhaal, van iemand leert kennen? Zou dat je perspectief veranderen? Vergroot het je empathie? Zouden we door het kennen van het narratief van een ander meer tot elkaar kunnen komen?