Illegale mijnwerkers uit het Yanomami-gebied gezet

Ongecontacteerde Indianen vanuit de lucht gezien tijdens een expeditie van de Braziliaanse regering in 2010 © G. Miranda / FUNAI / Survival International

Autoriteiten in Brazilië zijn een grote operatie gestart om duizenden illegale goudmijners uit het Yanomami-gebied te zetten in het noorden van het land.

De mijnwerkers hebben het gebied verwoest, de Yanomami-gemeenschappen geterroriseerd en hebben een catastrofale gezondheidscrisis veroorzaakt die zo ernstig is, dat president Lula het ‘een genocide’ heeft genoemd, laat Survival International, een wereldwijde beweging voor inheemse volkeren, weten. Honderden Yanomami, vooral kinderen, zijn gestorven aan vermijdbare ziekten en ondervoeding. Er zijn illegale landingsbanen en zelfs een weg aangelegd en duizenden mijnen tekenen het landschap.

Bewind Bolsonaro

Onder het bewind van voormalig president Bolsonaro schoot het aantal mijnwerkers omhoog en namen criminele bendes een groot deel van de illegale goudhandel in het gebied over. Mijnwerkers bereikten zelfs bosgebieden die werden bewoond door ongecontacteerde Yanomami-gemeenschappen.

“Ik ben het beu om het huilen te horen van Yanomami-moeders en -vaders die hun kinderen hebben verloren. Het is niet de schuld van de Yanomami dat hun kinderen sterven,” zegt Davi Kopenawa Yanomami, leider van de Yanomami-organisatie Hutukara. “Wij Yanomami zijn mensen, maar Bolsonaro heeft onze gezondheid en ons land vernietigd. Dit is een misdaad die plaatsvindt in mijn ‘huis’. Het belangrijkste dat we naast dringende gezondheidszorg nodig hebben, is maximale en permanente bescherming van ons land, vooral in de grensgebieden en waar de Moxihatetea [ongecontacteerde Yanomami] leven. Dit mag nooit meer gebeuren.”

Survival International voert al 53 jaar campagne aan de zijde van de Yanomami en eist bescherming van hun land. Sarah Shenker, hoofd van Survival Brasil: “Deze ramp is voor een groot deel georkestreerd door voormalig president Bolsonaro. Hij moedigde de invasie van de mijnwerkers aan. Toen de omvang van de gezondheidscrisis duidelijk was, verhinderde hij zelfs dat medische teams het gebied binnenkwamen.”

Volledig beschermen

Naast het uitzetten van de mijnwerkers is er nu een intensieve zorgoperatie nodig om de crisis het hoofd te bieden, laat Shenker weten. “Er is echte politieke wil voor nodig om de criminele bendes te ontmantelen en voor het gerecht te brengen die nu het gebied bezetten en terreur hebben gezaaid in het hele gebied van de Yanomami. Bovenal mag deze genocide nooit meer gebeuren; inheemse gebieden in heel Brazilië moeten volledig worden beschermd tegen invasies. Dat is de enige manier waarop inheemse volken, inclusief ongecontacteerde stammen, kunnen overleven en gedijen en op hun eigen manier kunnen blijven leven op hun land dat tot de meest biodiverse ter wereld behoort.”

Afbeelding: Ongecontacteerde Indianen vanuit de lucht gezien tijdens een expeditie van de Braziliaanse regering in 2010 © G. Miranda / FUNAI / Survival International.

Redactie
Wereld van Culturen kijkt voorbij grenzen en haalt de wereld voor je dichterbij. Je mondiaal verbonden voelen, een gevoel dat we willen overbrengen. Wat doet het met je als je het narratief, het verhaal, van iemand leert kennen? Zou dat je perspectief veranderen? Vergroot het je empathie? Zouden we door het kennen van het narratief van een ander meer tot elkaar kunnen komen?