Teruggeslagen jongeren aan de grenzen van Europa naar het Europees parlement

Op dinsdag 14 juni wordt de veelvuldig bekroonde documentaire Shadow Game – over alleenreizende gevluchte tieners – vertoond in het Europees Parlement. De jongeren uit Shadow Game delen er hun ervaringen en bieden de petitie ‘Bescherm kinderen op de vlucht’ aan. Ze vragen daarin aandacht voor de rechten van alle alleenreizende gevluchte kinderen.

Langs mijnenvelden, in elkaar geslagen door grenswachten en illegaal de grens overgezet

Het Europees Parlement nam op 7 april een resolutie aan die oproept tot bescherming van Oekraïense kindvluchtelingen. Gevluchte Oekraïense kinderen en jongeren moeten goed opgevangen worden. Dat is nodig om uitbuiting, misbruik en illegale adoptie te voorkomen. Ook moeten ze een veilige doorgang krijgen van Oekraïne naar de EU.

De kinderen uit de documentaire Shadow Game kregen een heel andere ontvangst. Zij liepen in hun eentje duizenden kilometers vanuit landen als Afghanistan, Syrië en Irak. Eenmaal in Europa moesten ze bij de landsgrenzen door mijnenvelden lopen, werden ze in elkaar geslagen door gewelddadige grenswachten en illegaal terug de grens overgezet.

“Ik ben blij voor Oekraïense kinderen dat ze worden geholpen. Want ik weet hoe erg oorlog en vluchten is,” aldus Mohammed, een van de jongens in Shadow Game. Hij was 14 toen hij zonder ouders naar Europa vluchtte. “Helaas kreeg ik geen hulp, maar werd ik tegengehouden aan de grenzen in Europa,” Mohammed vertelde erover in NOS Stories.

De verhalen van deze kinderen zijn niet uniek en staan symbool voor het gewelddadige en beteugelende Europees migratiebeleid. Iedere dag gaan de pushbacks door en ze worden steeds gewelddadiger.

Momenteel zijn er nog altijd 22.500 kinderen die aan Europa’s grenzen zijn vastgelopen (bron: Unicef).

Petitie Bescherm kinderen op de vlucht

De tieners uit Shadow Game hebben het manifest Bescherm kinderen op de vlucht opgesteld waarin ze het Europees Parlement en de Europese Commissie oproepen om hun leeftijdsgenoten die nog aan onze grenzen zijn vastgelopen ook te helpen. Samen met KidsRights van voormalig kinderombudsman Marc Dullaert voeren zij campagne om de rechten van vluchtelingenkinderen in Europa op de politieke agenda te zetten. Het manifest is al door bijna 35.000 Europese burgers ondertekend.

Marc Dullaert, bestuursvoorzitter van KidsRights en voormalig voorzitter van de Europese kinderombudsmannen: “Het is fantastisch dat Europa kinderen wil beschermen, zoals we afspraken in het Kinderrechtenverdrag. Waarom gelden deze beschermingsmaatregelen niet voor alle kinderen en minderjarige jongeren op de vlucht die de EU binnenkomen? Het VN kinderrechtenverdrag discrimineert hierin niet, de EU wel?”

Shadow Game: tieners op de vlucht

In de documentaire Shadow Game volgen we tieners tijdens een helse tocht door Europa. De film won onder meer het Gouden Kalf voor Beste lange documentaire en werd door KRO-NCRV uitgezonden. De film is online terug te zien.

Regisseurs Eefje Blankevoort en Els van Driel: “Wij hebben tijdens het maken van Shadow Game talloze kinderrechtenschendingen gezien. Het is moedwillig beleid van Europa om kinderen op de vlucht tegen te werken. De kinderen die wij hebben gevolgd, zijn daardoor getraumatiseerd aangekomen. We zien nu dat een ander, menswaardig beleid wél mogelijk is. Het is niet meer dan rechtvaardig dat we dat beleid toepassen op alle kinderen die op de vlucht zijn. Dat is in lijn met de waarden waarvoor we zeggen te staan.”

De petitie is hier te tekenen: actie.degoedezaak.org/petitions/bescherm-kinderen-op-de-vlucht en internationaal: www.change.org/p/protect-children-on-the-move. Voor meer informatie over het hele project Shadow Game, zie shadowgame.eu.

Redactie
Wereld van Culturen kijkt voorbij grenzen en haalt de wereld voor je dichterbij. Je mondiaal verbonden voelen, een gevoel dat we willen overbrengen. Wat doet het met je als je het narratief, het verhaal, van iemand leert kennen? Zou dat je perspectief veranderen? Vergroot het je empathie? Zouden we door het kennen van het narratief van een ander meer tot elkaar kunnen komen?