Kindersterfte in Somalië stijgt sterk maar hongersnood niet afgekondigd

Het aantal kinderen dat in Somalië sterft door ondervoeding als gevolg van droogte groeit sterk. Volgens Save the Children en andere hulporganisaties is het aantal kinderen dat wordt behandeld voor de ergste vorm van ondervoeding dit jaar vervijfvoudigd. De ondervoeding zit op hetzelfde niveau als in het jaar 2011, toen officieel sprake was van hongersnood.

Rond de zuidelijke stad Baidoa verblijven meer dan 600.000 mensen in 500 opvangkampen. Zij zijn hun dorpen ontvlucht op zoek naar hulp, op de vlucht voor een allesvernietigende droogte waardoor waterputten zijn opgedroogd, het vee is gestorven en de oogsten zijn mislukt.

Vervijfvoudigd

Het aantal kinderen dat in Baidoa wordt behandeld voor de ergste vorm van ondervoeding is dit jaar meer dan vervijfvoudigd, aldus gegevens van Save the Children en andere hulporganisaties.

Uit voorlopige onderzoekscijfers van gezondheidswerkers onder 90.000 kinderen die in en rond de stad verblijven, blijkt dat de acute ondervoeding even hoog is als tijdens de hongersnood van 2011. Toen stierven ongeveer 260.000 mensen, de helft nog voor de hongersnood was uitgeroepen. De helft van de slachtoffers waren kinderen jonger dan vijf jaar.

De ontheemden verblijven in geïmproviseerde kampen, in zelfgemaakte tentjes van stokken bekleed met doeken, kleding en plastic zeilen. Velen hebben dagenlang gelopen en zich een weg moeten banen door gebied waar regeringstroepen Al-Shabaab proberen terug te dringen, een gewapende groep die grote delen van het platteland controleert.

Hongersnood

Abdinasir Abdi Arush, minister voor Humanitaire zaken in Somalië South West State, zegt te hopen dat er geen hongersnood hoeft te worden afgekondigd: ‘Ik geloof erin dat we dat kunnen voorkomen’. Maar Martine Bergwerff, hoofd noodhulp Save the Children Nederland zegt:

‘De gezondheidscentra van Save the Children worden overspoeld door moeders die wanhopig proberen te voorkomen dat hun kinderen doodgaan. Zonder extra hulp zullen kinderen blijven sterven, of er nu officieel een hongersnood wordt afgekondigd of niet’.

Volgens de laatste gegevens van de VN heeft de helft van de 15 miljoen inwoners van Somalië te kampen met acute voedseltekorten, waarbij verwacht wordt dat tegen december van dit jaar meer dan 300.000 mensen in hongersnoodachtige omstandigheden zullen verkeren. Het aantal mensen dat wordt getroffen door ernstige droogte steeg van 3,2 miljoen in december vorig jaar tot 7,8 miljoen in augustus van dit jaar.

Er is minder dan 60% van de gebruikelijke regen gevallen, wat het vijfde mislukte seizoen op rij inluidt. Naar schatting 1,1 miljoen mensen, voornamelijk vrouwen, kinderen en ouderen, zijn dit jaar door de droogte in Somalië ontheemd geraakt.

Save the Children in Somalië

Ondervoede kinderen in de gezondheidscentra van Save the Children krijgen een infuus om hen te hydrateren, vitamine melk en eiwitrijke pindapasta. Save the Children werkt sinds 1951 in Somalië en Somaliland en heeft programma’s in het hele land voor kinderen op het gebied van gezondheidszorg, onderwijs en voedselzekerheid. Vorig jaar bereikte Save the Children in de regio rechtstreeks meer dan 3 miljoen mensen, waaronder 1,7 miljoen kinderen.

Meer informatie vind je op www.savethechildren.nl.

Afbeelding: Save the Children.

Redactie
Wereld van Culturen kijkt voorbij grenzen en haalt de wereld voor je dichterbij. Je mondiaal verbonden voelen, een gevoel dat we willen overbrengen. Wat doet het met je als je het narratief, het verhaal, van iemand leert kennen? Zou dat je perspectief veranderen? Vergroot het je empathie? Zouden we door het kennen van het narratief van een ander meer tot elkaar kunnen komen?