Hulporganisaties in actie tegen sociaaleconomische gevolgen coronacrisis in Ethiopië

Met ruim 115 miljoen inwoners en ongeveer 59.000 bevestigde coronabesmettingen wordt Ethiopië vooralsnog harder getroffen door de indirecte gevolgen van het coronavirus dan door het virus zelf. De sociaaleconomische gevolgen van de lockdown komen bovenop de sprinkhanenplaag, politieke onrust en de effecten van klimaatcrisis die het land vóór corona al teisterden. En zorgen voor een ongekende humanitaire crisis.

Dankzij een bijdrage van € 3 miljoen van het Ministerie van Buitenlandse Zaken leidt SOS Kinderdorpen, namens de Dutch Relief Alliance, een samenwerking met Cordaid, Tearfund Nederland, Stichting Vluchteling en CARE Nederland om noodhulp te bieden aan de zwaarst getroffenen van de coronacrisis.

Noodhulp

In verschillende regio’s in Ethiopië, waaronder in grensgebieden met Somalië, bieden de vijf organisaties noodhulp aan de meest kwetsbare groepen – vluchtelingen, ontheemden en migranten. Extra aandacht gaat hierbij uit naar kinderen en vrouwen. Daarnaast ondersteunen de organisaties de gastgemeenschappen die deze mensen opvangen.

De noodhulp richt zich op het tegengaan van verdere verspreiding van het virus en speelt met voedselvoorziening, psychosociale hulp, cash transfers en toegang tot basisgezondheidszorg in op de hoogste noden veroorzaakt door corona en de daaruit volgende beperkingen. In een periode van acht maanden wordt humanitaire hulp geboden aan ruim 275.935 mensen, die direct en indirect te maken hebben met de gevolgen van de coronacrisis.

‘Laat staan in een land als Ethiopië’

Arian Buurman, algemeen directeur van SOS Kinderdorpen: “In een welvarend land als Nederland kunnen we de gevolgen van de coronacrisis al nauwelijks aan, laat staan in een land als Ethiopië waar ze kampen met een overbelaste gezondheidszorg, zwakke economie en gebrek aan sociale vangnetten. De opeenstapeling van rampen heeft ervoor gezorgd dat het aantal mensen dat honger lijdt en voedselhulp nodig heeft in 2020 al is verdubbeld naar 11,8 miljoen mensen. Alle organisaties in deze gezamenlijke gecoördineerde actie zijn al langer werkzaam in Ethiopië. Dankzij onze lokale kennis en infrastructuur kunnen we snel en effectief levensreddende hulp bieden aan een grote groep kwetsbare families en kinderen.”

Meer weten? Bezoek dutchrelief.org voor meer informatie.

Afbeelding van Sally Vogel via Pixabay.

Redactie
Wereld van Culturen kijkt voorbij grenzen en haalt de wereld voor je dichterbij. Je mondiaal verbonden voelen, een gevoel dat we willen overbrengen. Wat doet het met je als je het narratief, het verhaal, van iemand leert kennen? Zou dat je perspectief veranderen? Vergroot het je empathie? Zouden we door het kennen van het narratief van een ander meer tot elkaar kunnen komen?