Help jij het Tropenmuseum met taggen van fotocollectie Indonesië?

Het Tropenmuseum Amsterdam vraagt de hulp van het publiek met het taggen van de fotocollectie Indonesië. Onlangs lanceerde het museum het digitale platform Tag The Picture. Een unieke tool om met hulp van vrijwilligers de omvangrijke Indonesische fotocollectie beter doorzoekbaar te maken en zo de collectie toegankelijk te maken voor iedereen.

Dankzij vrijwilligers kunnen 500.000 foto’s straks van juiste beschrijvingen worden voorzien. Een speciaal ontwikkeld algoritme gaat met hun input aan de slag, wordt hierdoor getraind, en verbindt de ingevoerde informatie automatisch aan de foto’s. Wat anders jaren zou kosten, kan het beschrijven van foto’s via dit algoritme vele malen sneller gedaan worden.

Collectie Indonesië ontsluiten 

De foto’s uit Indonesië zijn onderdeel van de collectie van het Tropenmuseum en Museum Volkenkunde, samen onderdeel van Nationaal Museum van Wereldculturen (NMVW). Op het platform worden ook 50.000 foto’s van Museum Bronbeek toegevoegd. De foto’s komen uit de periode tussen 1850 tot nu, grotendeels uit de tijd van de Nederlandse overheersing, en zijn gemaakt door verschillende fotografen. Een deel staat al online, maar het is nog niet makkelijk om gericht te zoeken, omdat er weinig omschrijvingen en trefwoorden aan een fotobestand zitten. Het Tropenmuseum heeft de wens dat deze foto’s toegankelijk worden voor iedereen, waar ook ter wereld. En dat is juist nu relevant. 

‘We zien dat er steeds meer behoefte is aan fotografisch materiaal dat gemaakt is tijdens de Nederlandse overheersing van Indonesië. Voor onderzoeksdoeleinden maar ook uit persoonlijke interesse. De fotocollectie laat sporen zien van hoe Nederlanders, Indonesiërs en andere bevolkingsgroepen daar in die periode leefden, hoe hun onderlinge relatie was en hoe het landschap er uit zag en veranderde. Zo is deze collectie een belangrijke bron voor heel veel mensen.’ – Cindy Zalm, Hoofd Realisatie Nationaal Museum van Wereldculturen.

Algoritme trainen 

Op het platform Tag The Picture wordt een algoritme getraind. Dit gebeurt met de hulp van vrijwilligers die verschillende groepen foto’s taggen, oftewel van een trefwoord voorzien. Daardoor kan het algoritme straks de historische foto’s indelen in bijvoorbeeld landschappen en portretten. Maar ook de verschillende onderwerpen die op een foto zijn afgebeeld – zoals mensen, dieren, voertuigen en gebruiksvoorwerpen – herkennen. Hoe meer het algoritme wordt getraind, hoe beter het werkt.

Iedere foto wordt aan minimaal twee vrijwilligers voorgelegd. Wanneer zij het niet eens zijn, wordt ook een derde vrijwilliger gevraagd tags toe te kennen. Zodra het algoritme goed getraind is, kan het zelf tags aan foto’s verbinden. Het platform wordt ook gebruikt in deze stap om het algoritme te kunnen controleren.

Open source

Tag The Picture is open source ontwikkeld in samenwerking met Dr. Melvin Wevers, Assistant Professor Urban History and Digital Methods aan de Universiteit Amsterdam, Daily Creations en Zooma. Het platform is op dit moment Nederlandstalig. Tag The Picture is vanaf het voorjaar van 2023 ook beschikbaar in het Engels. Daarnaast wil het Tropenmuseum het platform in gaan zetten om andere fotocollecties te kunnen annoteren. 

Meedoen met Tag The Picture? Meld je aan via www.tagthepicture.nl.

Afbeelding: Tag The Picture van Tropenmuseum Amsterdam.

Redactie
Wereld van Culturen kijkt voorbij grenzen en haalt de wereld voor je dichterbij. Je mondiaal verbonden voelen, een gevoel dat we willen overbrengen. Wat doet het met je als je het narratief, het verhaal, van iemand leert kennen? Zou dat je perspectief veranderen? Vergroot het je empathie? Zouden we door het kennen van het narratief van een ander meer tot elkaar kunnen komen?