Someone is getting rich: tentoonstelling toont relatie tussen financiën en slavernij

Credits afbeelding: Claire Fontaine, Untitled (Someone is getting rich), 2012. Courtesy of the artist and Galerie Neu, Berlin. Gebruikt in tentoonstelling Someone is getting rich in het Tropenmuseum.

Het is nu noodzakelijker dan ooit om verder, dieper en breder te kijken naar het verleden op het gebied van slavernij. Bijvoorbeeld naar de financiële aspecten van koloniale uitbuiting en expansie. Banken die slavernijplantages financierden, verzekeraars die zeevaartmissies sponsorden en de beurs die het mogelijk maakte hierin te investeren. Met grote rijkdom bij enkelen en uitbuiting van velen tot gevolg.

Het Tropenmuseum geeft vanaf 21 april met de tentoonstelling Someone is getting rich een podium aan 17 kunstenaars, die niet terugschrikken voor deze financiële geschiedenis én de erfenissen daarvan.

Scherp, confronterend, indirect en speels

Door middel van fotografie, video, performance, sculpturen, tekeningen en tapijtwerk – samengesteld door gastconservator Carrie Pilto – geven zij hun kritische visie. Soms scherp en confronterend, andere keren indirect of speels.

Van Hew Locke met Song of the South-serie, die tekeningen maakt van historische en moderne zwarte figuren op staatsobligaties van de Confederate States of America, tot Pascale Monnin met een nieuw werk uit haar serie La Dette, dat aandacht vraagt voor het feit dat Haïtianen Franse kolonisten moesten betalen voor hun onafhankelijkheid – een schuld die ze doorgaven aan latere generaties.

Amsterdam

Amsterdam is bij uitstek een geschikte locatie voor deze tentoonstelling. Veel financiële innovaties ontstonden in deze stad, die in de 17de, 18de en 19de eeuw een grootmacht was op dit gebied. Uitvindingen als aandelen en beleggingsfondsen vormen nog steeds de basis van de wereldeconomie. Wat was én is hun invloed op mens en natuur?

Kunstenaar Zachary Formwalt: “The stock market and the slave markets were part of a single system.”

Someone is getting rich – van 21 april tot en met 7 januari 2024 – Tropenmuseum, Linnaeusstraat 2, 1092 CK Amsterdam, tropenmuseum.nl

Credits afbeelding: Claire Fontaine, Untitled (Someone is getting rich), 2012. Courtesy of the artist and Galerie Neu, Berlin. Gebruikt in tentoonstelling Someone is getting rich in het Tropenmuseum.

Redactie
Wereld van Culturen kijkt voorbij grenzen en haalt de wereld voor je dichterbij. Je mondiaal verbonden voelen, een gevoel dat we willen overbrengen. Wat doet het met je als je het narratief, het verhaal, van iemand leert kennen? Zou dat je perspectief veranderen? Vergroot het je empathie? Zouden we door het kennen van het narratief van een ander meer tot elkaar kunnen komen?