Commitment Phobe: theatermaker Ira Brand toont fysieke verkenning van twijfel

Weet waar je staat, wat je vindt, neem een standpunt in. Maar wat als een eenduidig standpunt niet langer houdbaar is in een wereld die continu verandert? Met Commitment Phobe toont theatermaker Ira Brand een fysieke verkenning van twijfel. Ze maakte de voorstelling onder de vleugels van Frascati Producties en die in première gaat op donderdag 20 april in Frascati 2.

Binnen een polariserende maatschappij, die waarde hecht aan zekerheid, ontrafelt Ira Brand de processen die voorafgaan aan het maken van een keuze en hoe elke afzonderlijke handeling weer invloed heeft op de volgende. Hoe kun je überhaupt ergens zeker van zijn? Wat houdt het in om géén standpunt in te nemen als politieke keuze? Samen met medeperformer Tiana Hemlock-Yensen onderzoekt ze met een live experiment wat het betekent om iets niet te weten, niet te kiezen, maar in beweging te blijven. 

Over Ira Brand

Ira Brand is performance maker, schrijver en curator. Ze studeerde in 2007 af aan het Dartington College of Arts (VK) en voltooide in 2019 de DAS Theatre Masters in Amsterdam. Met haar interdisciplinaire aanpak creëerde ze de afgelopen jaren een kenmerkende eigen stem binnen het internationale performance landschap. Haar werk is dan ook met veel succes getoond op uiteenlopende internationale podia.

Ira Brand maakt interdisciplinaire live performances, variërend van solovoorstellingen en één-op-één stukken tot duetten en participatief werk, waarbij ze persoonlijke vragen gebruikt om werk te maken over bredere sociale en politieke thema’s. Recent maakte ze onder andere de internationaal geprezen, fysieke één-op-één voorstelling Ways to Submit (2019) en de collageperformance Like the party has been cancelled (première Festival Cement 2022).

Commitment Phobe

Ira Brand / Frascati Producties 
wo 19 t/m za 22 april 2023 
Première op do 20 april – 21:00
Frascati 2, Nes 63, Amsterdam 
Engels gesproken

Met een open blik op de wereld staat Frascati Producties voor onafhankelijke en eigenzinnige makers. Frascati-makers zijn niet onder een noemer te vangen: ze werken in diverse disciplines, zoeken cross-overs daartussen, zijn volstrekt eigenzinnig en bestormen de toekomst.

Voor meer informatie over Commitment Phobe: frascatitheater.nl/commitmentphobe
Voor meer informatie over Ira Brand: frascatitheater.nl/irabrand

Afbeelding: Lisa Schamle.

Redactie
Wereld van Culturen kijkt voorbij grenzen en haalt de wereld voor je dichterbij. Je mondiaal verbonden voelen, een gevoel dat we willen overbrengen. Wat doet het met je als je het narratief, het verhaal, van iemand leert kennen? Zou dat je perspectief veranderen? Vergroot het je empathie? Zouden we door het kennen van het narratief van een ander meer tot elkaar kunnen komen?