Het Spektakeltje: hoe alles in ons universum met en rond elkaar beweegt 

Na Het Showtje (Het Debuut, VIA RUDOLPHI 2022) maken Just van Bommel en Emma van den Elshout nu bij Frascati Producties Het Spektakeltje. Het is een tekstuele en beeldende voorstelling over hoe alles in ons universum in elkaar steekt en hoe we hier grip op kunnen krijgen. De voorstelling gaat in première op vrijdag 8 december bij Frascati in Amsterdam en speelt daar tot en met zaterdag 16 december. 

In Het Spektakeltje neemt een mystiek personage (gespeeld door Just van Bommel) je mee in een vertelling over de kleine dingen, de grotere dingen en de allergrootste dingen.

Bizarre stelsels

Over hoe iemand, nu, op dit moment, voor het eerst de muziek van Beyoncé luistert, terwijl iemand die Matsuo heet, aan de andere kant van de oceaan, een kimono verft, zoals hij dat al dertig jaar doet. Over hoe de oudste rivier ter wereld rustig blijft stromen, terwijl iemands geliefde op dit moment haar laatste adem uitblaast.

Hoe bewust zijn we ons van de bizarre stelsels waar we constant onderdeel van zijn, waar we een bijdrage aan leveren en tegelijkertijd maar heel weinig over te zeggen hebben?  

Van Bommel en Van den Elshout werkten samen aan de regie en tekst, waarbij ze artistieke begeleiding kregen van collectief BOG. (bekend van onder andere Two is Not a Solo en BOG.2). Voor de voorstelling is een lichtinstallatie gemaakt door Loes Schakenbos, die eerder dit jaar opviel met haar scenografie voor Vecht (Likeminds) en House of Strength (Roshanak Morrowatian / Rover). Voor kostuumontwerp werkte het duo samen met modeontwerper Ülkühan Akgül, wiens kleding recent te zien was in Glamcult Magazine en Mirror Mirror.  

Over de makers 

Emma van den Elshout en Just van Bommel studeerden aan de Toneelacademie Maastricht, richting regie en performance (2022). Eerder maakten Van Bommel en van den Elshout samen Het Showtje (2022), dat werd geselecteerd voor Het Debuut van VIA RUDOPLHI.  

Just van Bommel probeert in diens persoonlijke en sterk vormelijke werk met lichtheid en humor ruimte te geven aan de dingen die niet fijn zijn aan het bestaan. Sinds 2023 is hen als maker verbonden aan Frascati Producties en maakte daar eerder de voorstelling A divine aversion to DYING (tijdens Beginnings, 2022). Voor Boslab Theaterfestival maakte Van Bommel de voorstellingen DREAM BABY SCREAM en THE MIDNIGHT SPECIAL, samen met Lieke van der Vegt en Laila Claessen. Emma van den Elshout werkte als regieassistent voor onder andere Mart van Berckel en Liliane Brakema. Samen met Noah Janssen maakte ze in 2022 een voorstelling voor de Winterkaravaan en maakt ze aankomend seizoen een nieuwe voorstelling bij Feikeshuis: Staging Rooms: The Bedroom. Ook is Emma medeoprichter en artistiek coördinator van ENTER FESTIVAL. 

Te zien in Frascati van woe 6 t/m za 16 dec  

Nederlandse première vr 8 dec 2023  

20:00 uur in Frascati 4, Nes 71, Amsterdam  

Meer info over Het Spektakeltjewww.frascatitheater.nl/hetspektakeltje 

Afbeelding: Bas de Brouwer.

Redactie
Wereld van Culturen kijkt voorbij grenzen en haalt de wereld voor je dichterbij. Je mondiaal verbonden voelen, een gevoel dat we willen overbrengen. Wat doet het met je als je het narratief, het verhaal, van iemand leert kennen? Zou dat je perspectief veranderen? Vergroot het je empathie? Zouden we door het kennen van het narratief van een ander meer tot elkaar kunnen komen?