Wereldvluchtelingendag: Filmplatform Cinetree en UNHCR zetten de kracht van film in om mensen samen te brengen

Vanwege Wereldvluchtelingendag bundelen VN-Vluchtelingenorganisatie UNHCR en filmplatform Cinetree de krachten. Vanaf vrijdag 17 juni is de prijswinnende film FLEE gratis beschikbaar.

Op 20 juni 2022 is het Wereldvluchtelingendag. Dit is dé dag om stil te staan bij de meer dan 100 miljoen mensen die gedwongen op de vlucht zijn en vaak alles kwijt zijn geraakt: hun huis, hun familie en vrienden, maar ook zekerheid en perspectief.

Op vrijdag 17 juni werd de film Flee al vertoond in een bijzondere setting: de Hoftuin in Amsterdam. Daarbij werden ontmoetingen gestimuleerd en werd samen gezocht naar de verbinding tussen mensen die elkaar in het dagelijkse leven misschien niet zo makkelijk zouden tegenkomen, maar wel iets voor elkaar zouden kunnen betekenen. 

De film Flee

De ontroerende documentaire Flee vertelt het bijzondere, waargebeurde verhaal van de Afghaans-Deense Amin, die voor het eerst zijn verhaal deelt over hoe hij zijn land Afghanistan ontvluchtte. Flee kreeg lovende reacties van filmfestivals en critici, met name wegens het verhaal, de thematische inhoud, de animatie en LHBTIQA+-representatie. De film bevat ook archiefbeelden van gebeurtenissen in Afghanistan vanaf het moment dat Amin vluchtte. Flee wordt vaak een van de beste films van het jaar genoemd, met drie Oscarnominaties en talloze prijzen, zoals een Annie Award voor de categorie Independent Animation Feature.

Flee is nog tot en met 26 juni gratis te zien op www.cinetree.nl/wereldvluchtelingendag.

Redactie
Wereld van Culturen kijkt voorbij grenzen en haalt de wereld voor je dichterbij. Je mondiaal verbonden voelen, een gevoel dat we willen overbrengen. Wat doet het met je als je het narratief, het verhaal, van iemand leert kennen? Zou dat je perspectief veranderen? Vergroot het je empathie? Zouden we door het kennen van het narratief van een ander meer tot elkaar kunnen komen?